Μέλι ως θεραπεία για κρύες πληγές και φυσαλίδες πυρετού

Οι κρύες πληγές και οι φουσκάλες πυρετού είναι ονόματα για στοματικό έρπη, μια ιογενή λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα. Στην έκδοση 9 Ιουνίου 2008 του «Αρχείου της εσωτερικής ιατρικής», η δερματολόγος Christina Cernik εξηγεί ότι ο όρος «φλύκταινες πυρετού» περιγράφει με ακρίβεια το πρώτο στάδιο της λοίμωξης, το οποίο χαρακτηρίζεται από δισκοειδείς κυψέλες γεμάτες με κίτρινο υγρό και μερικές φορές , Χαμηλού πυρετού. Μετά από τρεις ή τέσσερις ημέρες, λέει ο Γκέρνικ, οι φυσαλίδες ρήξης αυθόρμητα αφήνουν πίσω τους ωμές, κλαίγοντας ανοικτές πληγές. Ο πυρετός συνήθως εκδηλώνεται γύρω από αυτή τη φορά, ενδεχομένως εξηγώντας γιατί ονομάζονται «κρύες πληγές». Το μέλι έχει προσελκύσει την προσοχή ως πιθανή θεραπεία για τα δύο στάδια της λοίμωξης.

Ιστορία

Το μέλι είναι ένα παχύ, γλυκό, πορτοκαλί υγρό που παράγεται από τις μέλισσες από το νέκταρ των λουλουδιών. Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, ο Έλληνας γιατρός Ιπποκράτης ενέκρινε τη χρήση τοπικού μελιού για δερματικές λοιμώξεις των ποδιών και των πληγών στο στόμα, χωρίς αμφιβολία συμπεριλαμβάνοντας κρύες πληγές και φουσκάλες πυρετού. Ρωμαϊκοί γιατροί συνέστησαν στοματικό μέλι για γαστρεντερικές και αναπνευστικές παθήσεις.

Χαρακτηριστικά

Το μέλι περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις ζάχαρης με τη μορφή φρουκτόζης και γλυκόζης. Μια τέτοια υψηλή συγκέντρωση ζάχαρης καθιστά δύσκολη την επιβίωση των βακτηρίων και των μυκήτων. Για τα άτομα με κρύα πληγές και φουσκάλες πυρετού, αυτό μπορεί να σημαίνει ταχύτερη επούλωση επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα δεν πρέπει επίσης να υπερασπιστεί αυτά τα μικρόβια, αφήνοντάς το ελεύθερο να επικεντρωθεί στον ιό. Το μέλι παρέχει επίσης πλούσια επίπεδα φλαβονοειδών και φαινολικού οξέος, ενώσεων που καταπολεμούν τον ιό του απλού έρπητα σε δοκιμαστικούς σωλήνες.

Τύποι

Μερικά μέλια ονομάζονται για το λουλούδι ή το φυτό από το οποίο προέρχονται. Για παράδειγμα, το μέλι λεβάντας προέρχεται από τις μέλισσες που τρέφονται κυρίως με λουλούδια λεβάντας. Το μέλι αγριολούλουδου προέρχεται από τις μέλισσες που τρέφονται κυρίως με άγρια ​​λουλούδια. Ένας τύπος μέλι που έχει τραβήξει την προσοχή για τις υποτιθέμενες φαρμακευτικές του ιδιότητες είναι το μέλι Manuka. Το μέλι Manuka συλλέγεται από τις μέλισσες που τρέφονται με το μανουκάκι, επίσης γνωστό ως Leptospermum scoparium. Περιέχει μια ένωση που ονομάζεται methylglyoxal που δεν βρίσκεται σε άλλους τύπους μέλι.

Ασφάλεια

Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ προειδοποιεί ενάντια στη χρήση του μελιού σε άτομα που είναι αλλεργικά στη γύρη επειδή μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, αν και στην πράξη αυτό είναι ασυνήθιστο. Το μέλι δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε φουσκάλες πυρετού και κρύες πληγές στα βρέφη, επειδή το μελί περιέχει μερικές φορές σπόρια αλλαντίασης που μπορούν να επιβιώσουν και να προκαλέσουν ασθένεια στα ανώριμα γαστρεντερικά τους τμήματα εάν γλείφουν ή καταπιούν. Το μέλι δεν αντικαθιστά τη συμβατική ιατρική περίθαλψη για κρύες πληγές και φουσκάλες πυρετού ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση. Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν συχνές, σοβαρές ή παρατεταμένες – περισσότερο από δύο εβδομάδες – κρύες πληγές πρέπει να δουν έναν γιατρό.

Αποτελεσματικότητα

Μια μελέτη του Αυγούστου 2004 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Medical Science Monitor” του Noori S. Al-Waili, ιατρός στην ιδιωτική πρακτική στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνέκρινε τη χρήση ενός μη καθορισμένου τύπου τοπικού μελιού με τη συνταγογράφηση acyclovir σε οκτώ άτομα με Κρύες πληγές και φυσαλίδες πυρετού. Για τους ασθενείς που έκαναν μέλι τέσσερις φορές την ημέρα, το ξέσπασμα επουλώθηκε σε τρεις ημέρες, σε σύγκριση με έξι ημέρες για το acyclovir. Ο πόνος επιλύθηκε σε μία ημέρα, σε σύγκριση με τρεις ημέρες για το acyclovir. Επιπλέον, η εφαρμογή του μελιού κατά τη διάρκεια της φάσης του προδρόμου – το τσούξιμο και ο πόνος πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων του δέρματος – στην πραγματικότητα εμπόδισαν μια εστία για δύο ασθενείς.