Πόσα βιταμίνη D3 μπορεί να πάρει μια γυναίκα σε μια μέρα;

Ο καθένας χρειάζεται βιταμίνη D, αλλά τα ποσά που χρειάζονται και τα πιθανά οφέλη από τη λήψη υψηλότερων ποσοτήτων βιταμίνης D είναι θεματικά θέματα συζήτησης στην ιατρική. Δύο μορφές βιταμίνης D διατίθενται ως συμπληρώματα, η βιταμίνη D2, που ονομάζεται επίσης ergocalciferol και D3, που ονομάζεται χοληκαλσιφερόλη. Το D3 είναι η μορφή που συντίθεται από το δέρμα και ο D2 είναι ο τύπος που συντίθεται από τα φυτά. Τα περισσότερα συμπληρώματα περιέχουν D3, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Linus Pauling, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα από το σώμα. Οι γυναίκες μπορούν να συνειδητοποιήσουν συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία από τη χορήγηση βιταμίνης D.

Το συνιστώμενο διαιτητικό επίδομα περιγράφει ένα ποσό επαρκές για τις ανάγκες του 97 με 98 τοις εκατό των υγιεινών ατόμων. Για τα θηλυκά, το RDA δεν αλλάζει από την ηλικία 1 έως την ηλικία των 70 ετών, αλλά παραμένει σε 600 διεθνείς μονάδες ανά ημέρα. Στην ηλικία των 70 ετών, το RDA αυξάνεται στα 800 IU ανά ημέρα. Το RDA για τη βιταμίνη D τέθηκε σε ισχύ το 2010 με βάση σειρά ερευνητικών μελετών που δείχνουν ότι τα σημερινά πρότυπα ήταν πολύ χαμηλά.

Τα ανεκτά επίπεδα πρόσληψης υποδηλώνουν την υψηλότερη δόση που δεν θα προκαλέσει τοξικότητα. Το ανεκτό ανώτατο όριο για γυναίκες και κορίτσια άνω των 9 ετών για τη βιταμίνη D είναι 4.000 IU ημερησίως. Μην πάρετε αυτό το πολύ D3 χωρίς την έγκριση του γιατρού σας. Δεν μπορείτε να πάρετε πάρα πολύ D3 από τον ήλιο, η διατροφή είναι επίσης απίθανο να οδηγήσει σε υπερβολική D3. Είναι δυνατή η υπερβολική δόση συμπληρωμάτων D3, σύμφωνα με το Linus Pauling Institute.

Από τα 40 εκατομμύρια Αμερικανών που έχουν ή κινδυνεύουν να αναπτύξουν οστεοπόρωση, το 68% είναι γυναίκες. Η βιταμίνη D σε οποιαδήποτε μορφή και μόνο δεν φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καταγμάτων ή μειώσεως των πτώσεων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαιτητικών Συμπληρώματα. Η χορήγηση τόσο βιταμίνης D όσο και ασβεστίου αυξάνει την πυκνότητα των οστών, σύμφωνα με τη μελέτη της Πρωτοβουλίας για την Υγεία των Γυναικών που διεξήχθη από τους ερευνητές του κρατικού πανεπιστημίου του Οχάιο και αναφέρθηκε στην «New England Journal of Medicine» στις 16 Φεβρουαρίου 2006. Μια επισκόπηση της βιβλιογραφίας που διεξήγαγε η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ Και το Brigham και το γυναικείο νοσοκομείο και αναφέρθηκαν στα θέματα του Μαρτίου του 2006 σχετικά με τις «αιτίες και έλεγχο του καρκίνου» εξέτασαν τις μελέτες καρκίνου και τη βιταμίνη D. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία που σχετίζονται με τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού ήταν ανεπαρκή για να δηλώσουν οριστικά ότι υπήρξε συσχέτιση μεταξύ των δύο , Αλλά χρειάστηκε περαιτέρω έρευνα. Οι μελέτες που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου υποστηρίζουν τη θεωρία ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η λήψη πάρα πολύ βιταμίνης D μπορεί να έχει σημαντικούς κινδύνους. Επειδή η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου από το έντερο, πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να προκαλέσουν και υψηλά επίπεδα ασβεστίου. Τα συμπτώματα των υψηλών επιπέδων ασβεστίου περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, απώλεια οστού, πέτρες στα νεφρά και ανωμαλίες της καρδιάς. Στην έκθεση της μελέτης της Πρωτοβουλίας για την Υγεία των Γυναικών του 2006 διαπιστώθηκε επίσης αύξηση του κινδύνου εμφάνισης νεφρικών πέτρων κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 7 ετών σε γυναίκες που λαμβάνουν 1.000 mg ασβεστίου και 400 IU βιταμίνης D καθημερινά.

Συνιστώμενη δίαιτα

Διακριτά ανώτερα όρια

Οφέλη

Κίνδυνοι