Πόσα χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης θα έπρεπε να έχω μια μέρα;

Η χοληστερόλη είναι ένας τύπος κηρώδους λιπιδίου που χρησιμοποιείται ως δομικό συστατικό κυτταρικών μεμβρανών και ένα πρόδρομο μόριο σε ορμόνες. Είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Υπάρχει πολλή σύγχυση γύρω από τη χοληστερόλη επειδή το ποσό που τρώμε στη διατροφή μας δεν μεταφράζεται απαραίτητα στο ποσό στο σώμα μας. Ως εκ τούτου, οι διατροφικές συστάσεις είναι δύσκολο να γίνουν.

Σημασία

Η χοληστερόλη μεταφέρεται μέσω του αίματος από μόρια γνωστά ως λιποπρωτεΐνες. Υπάρχουν δύο κύριες λιποπρωτεΐνες στο αίμα: λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας ή HDL και λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας ή LDL. Η HDL μεταφέρει τη χοληστερόλη στο ήπαρ για να εκκρίνεται. Η LDL, από την άλλη πλευρά, είναι η πιο διαδεδομένη μορφή λιποπρωτεΐνης στο αίμα. Πολλά από αυτά μπορούν να προκαλέσουν την εναπόθεση χοληστερόλης στους αρτηριακούς τοίχους, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος και ενδεχομένως οδηγώντας σε καρδιακές παθήσεις.

Συνιστώμενη ημερήσια δόση

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, η συνιστώμενη ημερήσια δόση στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη χοληστερόλη είναι μόνο 300 mg. Επιπλέον, η κλινική Mayo δηλώνει ότι τα τρόφιμα και τα λαχανικά θα πρέπει να τονίζονται στη διατροφή, περιορίζοντας τα ζωικά προϊόντα. Δεν πρέπει να καταναλώνονται περισσότερα από 170 γραμμάρια κρέατος την ημέρα.

Παρανοήσεις

Η συνιστώμενη ημερήσια αποζημίωση αμφισβητείται ορισμένες φορές. Ο λόγος για αυτό είναι επειδή η διαιτητική χοληστερόλη είναι υπεύθυνη για το 15% περίπου της ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Το υπόλοιπο κατασκευάζεται από τον οργανισμό. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η σωματική δραστηριότητα και η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών. Όλοι αυτοί οι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη ως συνεκτικό σύνολο.

Σκέψεις

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση δεν είναι μια σκληρή γραμμή. Υπάρχουν παραδείγματα όπου αυτό το όριο θα μπορούσε να ξεπεραστεί. Για παράδειγμα, ένα μόνο αυγό περιέχει περίπου 200 mg χοληστερόλης · μόνο δύο αυγά θα ξεπεράσουν τις συστάσεις ημερήσιας χοληστερόλης και τα αυγά γενικά θεωρούνται υγιή. Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου έπεσε πρόσφατα το όριο της συνολικής κατανάλωσης αυγών.

Συστάσεις

Αυτό που έχει σημασία είναι τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο αίμα, όπως μετράται σε χιλιοστόγραμμα ανά δεκαλίλιτρο. Τα επίπεδα LDL κάτω από 130 mg / dl και τα επίπεδα HDL άνω των 60 mg / dl θεωρούνται ιδανικά. Ωστόσο, τα επίπεδα της LDL πρέπει να είναι κάτω από 100 mg / dl εάν κινδυνεύετε για καρδιακές παθήσεις · επομένως, θα πρέπει να καταναλώσετε λιγότερα από 200 mg χοληστερόλης στη διατροφή. Διαφορετικά, τα 300 mg ημερησίως είναι μια καλή σύσταση για ένα υγιές άτομο, αλλά αρκεί να έχετε αρκετή σωματική δραστηριότητα, να τελειώνετε τις κακές συνήθειες, να περιορίζετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και να καταναλώνετε τρόφιμα που μειώνουν την LDL, τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας θα πρέπει να παραμείνουν υγιή.