Πόσες χιλιοστογραμμάρια καφεΐνης πρέπει να έχει κανείς την ημέρα;

Η καφεΐνη είναι ένα συνηθισμένο συστατικό σε πολλά από τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουν οι άνθρωποι. Κάποιοι χρησιμοποιούν καφεΐνη για να βοηθήσουν να ξεκινήσει η μέρα τους, ενώ άλλοι το χρησιμοποιούν για να πολεμήσουν εκείνο το υποτονικό απόγευμα συναίσθημα. Αυτή η πικρή ουσία προσθέτει μια δυναμική γεύση στα τρόφιμα και τα ποτά και έχει μια σειρά επιδράσεων στο μεταβολισμό σας. Βεβαιωθείτε ότι δεν καταναλώνετε περισσότερη καφεΐνη από ότι συνιστάται για να αποφύγετε την εξάρτηση ή τις πιθανές παρενέργειες στην υγεία.

Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό που βρίσκεται σε διάφορα φυτά. Αυτή η κρυσταλλική ένωση αλκαλοειδών δημιουργεί μια πικρή γεύση και μπορεί να αυξήσει την αίσθηση της εγρήγορσης, καθώς και να δώσει ώθηση στην ενέργεια. Η καφεΐνη συνήθως βρίσκεται στον καφέ, το τσάι, τη σοκολάτα, τη σόδα και ορισμένα φάρμακα. Απορροφάται γρήγορα από το σώμα σας και ταξιδεύει στον εγκέφαλο μετά από απορρόφηση. Εδώ, αλληλεπιδρά με το κεντρικό νευρικό σύστημα και επηρεάζει τη διάθεσή σας και το επίπεδο ενέργειας. Μερικοί άνθρωποι πίνουν καφεΐνη για να βοηθήσουν στην ανακούφιση πονοκεφάλων, καθώς και υπνηλία και κόπωση. Πολλά ανακουφιστικά πόνου περιέχουν καφεΐνη ως δραστικό συστατικό.

Ένα ασφαλές εύρος για ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης είναι μεταξύ 200 και 300 mg για τους υγιείς ενήλικες. Αυτό είναι ίσο με περίπου δύο έως τέσσερα φλιτζάνια βρασμένο καφέ. Καμία συγκεκριμένη ποσότητα καφεΐνης ανά ημέρα δεν μπορεί να συνιστάται, καθώς κάθε άτομο αντιδρά διαφορετικά στις επιδράσεις της καφεΐνης. Ορισμένοι είναι πιο ευαίσθητοι και γίνονται αγχωμένοι ακόμα και μετά την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων. Εάν αισθάνεστε τις επιπτώσεις της καφεΐνης μετά από μόνο ένα ή δύο φλιτζάνια αξίας καφέ, θα πρέπει να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη για να αποφύγετε τη δημιουργία εξάρτησης.

Εάν είστε έγκυος, μπορείτε να καταναλώνετε με ασφάλεια μεταξύ 150 και 300 mg καθημερινά καφεΐνης. Οι μελέτες που διεξήχθησαν σχετικά με τις επιδράσεις της καφεΐνης και τη σχέση τους με τις αποβολές έχουν οδηγήσει σε ποικίλα αποτελέσματα. Το αμερικανικό περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας ανέφερε σε μια μελέτη του 2008 ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν ημερησίως 200 mg ή περισσότερη καφεΐνη έχουν διπλάσια πιθανότητα να αποτύχουν, ωστόσο, σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσίευσε η «Επιδημιολογία», οι έγκυες γυναίκες Κατανάλωσε μεταξύ 200 και 350 χιλιοστόγραμμα καφέ ημερησίως δεν έδειξε αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Αυτές οι διαφορές στα αποτελέσματα της μελέτης ώθησαν τον Μάρτιο του Δήμου να απαιτήσει περισσότερη έρευνα. Συνιστάται στις έγκυες γυναίκες να περιορίζουν την πρόσληψη καφεΐνης σε 200 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

Σύμφωνα με το KidsHealth.org, οι έφηβοι πρέπει να περιορίζουν την καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης στα 100 χιλιοστόγραμμα. Τα παιδιά πρέπει να πιουν ακόμα λιγότερο, εάν υπάρχουν καθόλου. Μερικοί έφηβοι στραφούν στην καφεΐνη για να τους βοηθήσουν να παραμείνουν ξύπνιοι κατά τη διάρκεια μακρών βραδιών μελέτης ή να ξυπνήσουν το πρωί για μαθήματα. Ενώ η καφεΐνη με μέτρο θεωρείται ασφαλής για εφήβους, μόλις 100 mg καφεΐνης ανά ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση. Μια εξάρτηση μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα στέρησης εάν το σώμα σας δεν τροφοδοτείται με την καφεΐνη που έχει συνηθίσει να λαμβάνει. Οι προσωπικές σας ευαισθησίες για την καφεΐνη θα πρέπει να καθορίζουν αν 100 χιλιοστόγραμμα ανά ημέρα είναι ασφαλές ή πάρα πολύ.

Καφεΐνη

Υγιείς ενήλικες

Εγκυος γυναικα

Εφηβοι