Πόσο βήτα-καροτίνη είναι στα καρότα;

Τα καρότα μπορούν να είναι μια θρεπτική προσθήκη στη διατροφή σας επειδή είναι χαμηλές σε θερμίδες αλλά παρέχουν σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Μεταξύ των θρεπτικών συστατικών τα καρότα παρέχουν βήτα-καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που ταξινομείται ως καροτενοειδές. Αυτός είναι ένας τύπος θρεπτικής ουσίας που υπάρχει όχι μόνο στα καρότα, αλλά και στα σκουός, το σπανάκι, τις γλυκοπατάτες και τις πιπεριές.

Τι είναι το βήτα-καροτίνη;

Σύμφωνα με το MayoClinic.com, η βήτα-καροτίνη ονομάζεται έτσι επειδή πρωτοανακαλύφθηκε στα καρότα. Το β-καροτένιο είναι ένα από τα τρία γνωστά καροτενοειδή, μαζί με το α- και γ-καροτένιο. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν τα τρόφιμα να δίνουν τα διαφορετικά τους χρώματα και να λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας το σώμα σας από οξειδωτικές βλάβες. Το βήτα-καροτένιο μπορεί επίσης να μετατραπεί σε ρετινόλη, μια θρεπτική ουσία απαραίτητη για υγιή όραση ή βιταμίνη Α, η οποία εξασφαλίζει σωστή ανάπτυξη των οστών και λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.

Βήτα-καροτίνη στα καρότα

Τα καρότα είναι μια πλούσια πηγή βήτα-καροτίνης, καθώς κάθε 100 γραμμάρια σερβίς ακατέργαστων καρότων παρέχει 8,285 mcg αυτής της θρεπτικής ουσίας. Σύμφωνα με το MayoClinic.com, χρειάζεστε μόλις 1.800 mcg ημερησίως για να διατηρήσετε υγιή επίπεδα βιταμίνης Α, έτσι 100 g καρότα παρέχει περισσότερο από αρκετό βήτα-καροτίνη για να το πράξει. Το β-καροτένιο είναι λιποδιαλυτό, που σημαίνει ότι πρέπει να το φάτε με μια πηγή λίπους για να απορροφήσει σωστά το σώμα σας το καροτενοειδές.

Οφέλη β-καροτένιου

Το MedlinePlus αναφέρει ότι η βήτα-καροτίνη έχει προταθεί ως πιθανή θεραπεία για ένα ευρύ φάσμα συνθηκών, αν και η έρευνα δείχνει ότι δεν είναι αποτελεσματική για όλες αυτές τις θεραπείες. Η ιστοσελίδα σημειώνει ότι η βήτα-καροτίνη είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της ευαισθησίας του ήλιου που προκαλείται από κάποια διαταραχή του αίματος και ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού, εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, ηλιακού εγκαύματος, καρκίνου ωοθηκών και ασκήσεων που προκαλούνται από άσκηση.

Άλλα θρεπτικά συστατικά στα καρότα

Τα καρότα παρέχουν έναν αριθμό θρεπτικών ουσιών εκτός από το βήτα-καροτένιο. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, με 3 g σε κάθε 100 g σερβίρισμα, καθώς και κάλιο, με 320 mg. Αυτό είναι το 16% της καθημερινής προτεινόμενης πρόσληψης αυτού του ηλεκτρολύτη, που προάγει τη σωστή λειτουργία του νευρικού σας συστήματος, των μυών και της καρδιάς. Τα καρότα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και αλφα-καροτίνη, αλλά έχουν χαμηλές θερμίδες, καθώς τα 100 γραμμάρια ακατέργαστων καρότων περιέχουν μόλις 41 θερμίδες.