Πόσο βαλεριάνα ρίζα για το άγχος;

Το να αισθάνεσαι άγχος από καιρό σε καιρό είναι φυσιολογικό. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν πριν αντιμετωπίσουν κάτι που βρίσκουν δύσκολο, όπως δημόσια ομιλία ή πριν από μια εξέταση ή συνέντευξη εργασίας. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε ανήσυχοι περισσότερο από το χρόνο και τα συναισθήματά σας δεν σχετίζονται με κάποια συγκεκριμένη κατάσταση ή συμβάν, μπορεί να έχετε γενικευμένη διαταραχή άγχους. Η θεραπεία για το άγχος μπορεί να περιλαμβάνει συνταγογραφούμενα φάρμακα και γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. Το βότανο βότανο μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, αν και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είναι μια αποτελεσματική θεραπεία άγχους είναι περιορισμένα. Πάρτε ιατρική κάθαρση πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Το Valerian χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία για πολυάριθμες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εμμηνόρροιας και των κολικών. Περιέχει ενώσεις γνωστές ως βαλεποτριτικά που μπορεί να έχουν ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Το Valerian περιέχει επίσης μια ουσία γνωστή ως γ-αμινοβουτυρικό οξύ, η οποία μπορεί επίσης να βοηθήσει στη χαλάρωση. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται επίσης και ως θεραπεία κατά του άγχους. Το Memorial Sloan-Kettering Cancer Center σημειώνει ότι μπορεί επίσης να αυξήσει τα αποτελέσματα των ηρεμιστικών με συνταγή.

Το Valerian μπορεί να ληφθεί ως τσάι ή φυτικό βάμμα ή σε κάψουλες ή δισκία. Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland, ή το UMMC, προτείνει τη λήψη 150 mg δύο ή τρεις φορές ημερησίως για τη μείωση των συμπτωμάτων άγχους, αλλά αυτό αποτελεί μόνο κατευθυντήρια γραμμή. Το UMMC σημειώνει ότι ο βαλεριάνας συνδυάζεται μερικές φορές με άλλα βότανα συμπεριλαμβανομένου του βάλσαμου λεμονιού και του γένους του Αγίου Ιωάννη. Μιλήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας προτού πάρετε το valerian για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό ποσό.

Τα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση του βαλεριάνα ως θεραπεία κατά του άγχους είναι αντιφατικά. Τα ευρήματα κλινικών δοκιμών που δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Νοεμβρίου 2002 της “Φυτοθεραπευτικής Έρευνας” δείχνουν ότι ο βαλεριάνας μειώνει τα συμπτώματα άγχους. Ωστόσο, οι συγγραφείς R. Andreatini et al., Αναγνωρίζουν ότι επειδή ο αριθμός των ασθενών που συμπεριλήφθηκαν στη δοκιμή ήταν μικρός, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα του βαλεριάνα. Επιπλέον, η ανάλυση των δεδομένων από τα ευρήματα των κλινικών δοκιμών που δημοσιεύθηκαν στην «Βάση δεδομένων συστηματικών ανασκοπήσεων Cochrane» του Οκτωβρίου 2006 καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του βαλεριάνα.

Το RxList δηλώνει ότι η βραχυπρόθεσμη χρήση βαλεριάνα είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, αν και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως κεφαλαλγία, αδιαθεσία και αϋπνία. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να μην είναι ασφαλής. Ο Valerian μπορεί να μην είναι κατάλληλο φάρμακο κατά του άγχους για όλους. Μην πάρετε ένα συμπλήρωμα βαλεριάνα εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Η λήψη μαζί με ορισμένα άλλα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των ηρεμιστικών, μπορεί να μην είναι ασφαλής.

Ιδιότητες

Δοσολογία

Αποτελεσματικότητα

Ασφάλεια