Πόσο είναι πολύ το συμπλήρωμα σιδήρου;

Ακόμη και μια ήπια περίπτωση τοξικότητας στο σίδηρο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, διαβήτη και κίρρωσης του ήπατος, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διαταραχών της Σιδήρου. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η υπερφόρτωση σιδήρου μπορεί να είναι μοιραία. Ωστόσο, το σώμα σας απαιτεί ελάχιστα επίπεδα σιδήρου για να διατηρήσει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη μεταφορά οξυγόνου και να αποτρέψει την αναιμία. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ικανοποιείτε τις καθημερινές σας ανάγκες για σίδερο, αλλά και να παραμείνετε εντός των προτεινόμενων οδηγιών για τη συμπλήρωση σιδήρου για να αποτρέψετε την τοξικότητα του σιδήρου.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής, οι περισσότεροι ενήλικες μπορούν να καταναλώνουν έως και 45 χιλιοστόγραμμα στοιχειακού σιδήρου καθημερινά χωρίς να εμφανίζεται τοξικότητα. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει υψηλότερη δοσολογία, όπως 50 με 60 χιλιοστόγραμμα σιδήρου, για τη θεραπεία της αναιμίας από έλλειψη σιδήρου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαιτητικών Συμπληρώματος. Η απαίτηση σας για σίδηρο μπορεί επίσης να αυξηθεί ελαφρώς εάν έχετε πρόσφατα χειρουργική επέμβαση ή χάσετε αίμα, εάν έχετε μια κατάσταση που προκαλεί δυσαπορρόφηση θρεπτικών ουσιών ή φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα, όπως κοιλιοκάκη ή νόσο του Crohn ή εάν έχετε νεφρό αποτυχία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη σωστή δοσολογία των συμπληρωμάτων σιδήρου.

Το Γραφείο συμπληρωμάτων διατροφής σημειώνει ότι διάφοροι τύποι συμπληρωμάτων σιδήρου περιέχουν ποικίλα ποσοστά στοιχειακού σιδήρου. Για το λόγο αυτό, η δοσολογία ή τα συνολικά χιλιοστόγραμμα ενός συμπληρώματος σιδήρου που μπορείτε να πάρετε προτού εμφανιστεί τοξικότητα εξαρτάται από τη μορφή σιδήρου στο συμπλήρωμα σας. Τα συμπληρώματα σιδηρούχου φουμαρικού περιέχουν 33 τοις εκατό στοιχειακό σίδηρο. Το ανώτατο όριο πρόσληψης για αυτά τα συμπληρώματα χωρίς επίβλεψη του γιατρού είναι 136 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, το οποίο σας δίνει μόνο 45 χιλιοστόγραμμα στοιχειακού σιδήρου. Συμπληρώματα θειικού σιδήρου περιέχουν 20 τοις εκατό στοιχειακό σίδηρο, που σημαίνει ότι μπορείτε να πάρετε 225 χιλιοστόγραμμα ανά ημέρα αυτής της φόρμας. Το γλυκονικό σίδηρο περιέχει 12 τοις εκατό στοιχειακό σίδηρο, έτσι μπορείτε να πάρετε μέχρι και 375 χιλιοστόγραμμα αυτού του συμπληρώματος. Συζητήστε με τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπληρώματα.

Ο κίνδυνος τοξικότητας από το σίδηρο είναι σχετικά υψηλός, επειδή λίγο σίδηρο εκκρίνεται από το σώμα. Ο σίδηρος αρχίζει να συσσωρεύεται στους ιστούς και τα όργανα του σώματος, όπως η καρδιά και το ήπαρ. Η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως ναυτία, έμετο, δυσκοιλιότητα, διάρροια ή κοιλιακό άλγος, οι οποίες ενδέχεται να είναι ή όχι δείκτες τοξικότητας. Η λήψη του συμπληρώματος σας με τροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτών των συμπτωμάτων. Εκτός από τις γαστρεντερικές παρενέργειες, τα συμπτώματα της τοξικότητας του σιδήρου περιλαμβάνουν ρευστά στους πνεύμονές σας, αιματηρά κόπρανα, μεταλλική γεύση στο στόμα σας, εμετό αίματος, αφυδάτωση, χαμηλή αρτηριακή πίεση, ρίγη, κώμα, σπασμούς, ζάλη, υπνηλία, πυρετό, κεφαλαλγία, Έξαψη και απώλεια χρώματος στο δέρμα. Πηγαίνετε στο τοπικό κέντρο φροντίδας έκτακτης ανάγκης εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, καθώς η υπερφόρτωση σιδήρου μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Αν και η τοξικότητα του σιδήρου μπορεί να συμβεί σε όποιον καταναλώνει υπερβολικά πολλά συμπληρώματα σιδήρου ή λαμβάνει υπερβολικά πολλές ενέσεις σιδήρου, ορισμένα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης υπερφόρτωσης σιδήρου. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διαταραχών Σιδήρου, οι γενετικές καταστάσεις, όπως η αιμοχρωμάτωση και η δρεπανοκυτταρική νόσο, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης τοξικότητας στο σίδηρο. Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί με τα συμπληρώματα σιδήρου εάν είστε αλκοολικοί ή έχετε ηπατική διαταραχή. Οι περισσότεροι ενήλικες άνδρες και οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες χρειάζονται σημαντικά λιγότερο σίδηρο την ημέρα από ό, τι οι γυναίκες με έμμηνο κύκλο, πράγμα που τους θέτει σε κίνδυνο τοξικότητας. Εάν κάνετε αιμοκάθαρση για νεφρική ανεπάρκεια, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να παρακολουθεί το επίπεδο σιδήρου στον ορό σας και να προσαρμόζει τη δόση των συμπληρωμάτων σιδήρου ανάλογα με τις ανάγκες.

Ανώτατα όρια πρόσληψης σιδήρου

Δοσολογίες βάσει του τύπου συμπληρώματος σιδήρου

Συμπτώματα της τοξικότητας του σιδήρου

Υψηλός κίνδυνος τοξικότητας του σιδήρου