Πόσο καφεΐνη είναι στο εκχύλισμα πράσινου τσαγιού;

Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τσάι, καφές, κακάο και καρύδι. Βρίσκοντας κυρίως στους σπόρους, στα φύλλα και στους καρπούς περισσότερων από 60 φυτών, η καφεΐνη μπορεί να εξαχθεί και να χρησιμοποιηθεί σε συμπυκνωμένη μορφή ως συμπλήρωμα διατροφής. Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού που διατίθεται στο εμπόριο σε μορφή δισκίου μπορεί να υπερηφανεύεται για ισχυρισμούς υγείας που βασίζονται τόσο στις αντιοξειδωτικές όσο και στις ιδιότητες της καφεΐνης που βρίσκονται στο πράσινο τσάι.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι προέρχεται από την Κίνα. Το ρόφημα παρασκευάζεται με τη διόγκωση των φύλλων τσαγιού. Από τους τρεις κυρίαρχους τύπους τσαγιού – πράσινο, μαύρο και oolong – το πράσινο τσάι είναι το λιγότερο επεξεργασμένο και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Οι κύριες πολυφαινόλες είναι οι κατεχίνες, η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) και η γαλλική επικατεχίνη (ΗΚΓ). Αυτές είναι οι ουσίες που προωθούνται συχνότερα σε ένα εκχύλισμα και βρίσκονται σε συμπυκνωμένη μορφή · ωστόσο, η EGCG έχει την υψηλότερη συγκέντρωση πολυφαινολών, οι οποίες είναι γνωστές για τις ιδιότητες που μειώνουν τη φλεγμονή και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις απώλειας βάρους. Η έρευνα δείχνει ότι ο συνδυασμός πολυφαινολών και καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένη θερμογένεση – παραγωγή θερμότητας – που συμβάλλει στην πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους, σύμφωνα με μια μονογραφία του 2000 στην “Alternative Medicine Review.

Περιεχόμενο καφεΐνης

Σε μία μελέτη που διεξήχθη από την Karen Andrews, Amy Schweitzer και Cuiwei Zhao, et al., Που δημοσιεύθηκε στο “Analytical Bioanalytical Chemistry”, αναλύθηκε η περιεκτικότητα σε καφεΐνη των διαιτητικών συμπληρωμάτων που συνήθως αγοράστηκαν στις ΗΠΑ. Η μελέτη εξέτασε τα προϊόντα εκχύλισης πράσινου τσαγιού για τα οποία αναφέρθηκε η περιεκτικότητα σε καφεΐνη στην ετικέτα του συμπληρώματος και προϊόντα για τα οποία δεν παρέχονται πληροφορίες για την καφεΐνη. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η περιεκτικότητα σε καφεΐνη των συμπληρωμάτων εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού χωρίς συγκεκριμένες πληροφορίες ετικέτας κυμαίνεται από 0,60 mg / ημέρα έως 20,01 mg / ημέρα. Επιπλέον, η μελέτη ανέφερε ότι τα προϊόντα με ειδικές πληροφορίες ετικέτας για την περιεκτικότητα σε καφεΐνη κυμαίνονταν από 100 mg / ημέρα έως 150 mg / ημέρα. Συγκριτικά, ένα φλιτζάνι καφέ από 8 ουγκιά παρέχει περίπου 95 mg, σύμφωνα με την Εθνική Βάση Δεδομένων Nutrient USDA για Standard Reference, αλλά θα ποικίλει ανάλογα με τον τύπο και την ισχύ του καφέ, ενώ η περιεκτικότητα σε καφεΐνη ενός κυπέλλου 8 ουγκιών Του ζυθοποιημένου πράσινου τσαγιού κυμαίνεται από 10 έως 50 mg, ανάλογα με την ποικιλία.

Αίτηση συμπληρώματος

Τα μπουκάλια συμπλήρωμα εκχύλισμα πράσινου τσαγιού φορτώνονται με ισχυρισμούς ότι τα προϊόντα θα “επιταχύνουν το μεταβολισμό σας”, “θα αυξήσουν την καύση θερμίδων”, θα “ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα” και θα “ξεκινήσουν το κάψιμο λίπους σας”. Ένα ερευνητικό άρθρο στο αμερικανικό οικογενειακό γιατρό, που δημοσιεύθηκε το 2009, υποδηλώνει ότι το πράσινο τσάι έχει αντικαρκινικά, αντιοξειδωτικά και φλεγμονώδη αποτελέσματα και έναν πιθανό ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία και τη διαχείριση του βάρους. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την επιβεβαίωση αυτών των οφελών.

Γίνε πράσινος?

Εάν αποφασίζετε αν το συμπλήρωμα είναι κατάλληλο για εσάς, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας. Αποφασίστε τι ψάχνετε, είτε πρόκειται για απώλεια βάρους, για καφεΐνη είτε για ενίσχυση αντιοξειδωτικών. Η διατροφή και η άσκηση είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ομορφιάς σας και η άσκηση θα ξεκινήσει το μεταβολισμό σας και θα κάψει θερμίδες. Σύμφωνα με τους Craig Schneider, MD, το ιατρικό κέντρο του Maine, το Portland, το Maine και η Tiffany Segre, MD, Gorham Family Medicine, Gorham, Maine, το πράσινο τσάι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε την αντιοξειδωτική πρόσληψή σας. Θρεπτικά συστατικά που πρέπει να προσφέρει το φυτό.

Προειδοποίηση

Να είστε προσεκτικοί με τα συμπληρώματα εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ή παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε τα εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού. Αυτό το άρθρο δεν προορίζεται να παρέχει ιατρικές συμβουλές.