Πόσο κονσερβοποιημένο τόνο μπορώ να φάω κάθε εβδομάδα;

Ο κονσερβοποιημένος τόνος είναι μια πτωχή, φθηνή πηγή πρωτεΐνης. Αλλά όπως και τα περισσότερα ψάρια, ο τόνος περιέχει ίχνη υδραργύρου. Για το λόγο αυτό, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστά ορισμένα άτομα να περιορίσουν την πρόσληψη ορισμένων ψαριών, συμπεριλαμβανομένου του τόνου. Το ποσό κονσερβοποιημένου τόνου που μπορείτε να φάτε κάθε εβδομάδα εξαρτάται από τη φυσική σας κατάσταση και τον τύπο τόνου που επιλέγετε.

Η American Heart Association συνιστά να καταναλώνετε 3,5 ουγκιά ή ¾ φλιτζάνι νιφάδων, δύο φορές την εβδομάδα. Η έμφαση δίνεται στις ψάρια υψηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ο κονσερβοποιημένος τόνος συγκαταλέγεται στα υψηλότερα θαλασσινά σε αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Η μόλυνση από τον υδράργυρο και τα πολυχλωροδιφαινύλια, οι διοξίνες και τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων προέρχονται από ρύπους στο νερό. Ο υδράργυρος μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος στα έμβρυα και στα μικρά παιδιά. Οι ενήλικες που καταναλώνουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου μπορεί να υποστούν νευρική βλάβη και βλάβη στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα. Ενώ οι έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από τη διατροφή σε κονσέρβες τόνου, είναι πιο ευάλωτες στις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης υδραργύρου. Ο οργανισμός FDA ταξινομεί το κομμάτι ελαφρύ τόννο ως ψάρια χαμηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο, ενώ ο κονσερβοποιημένος τόνος του μακρύπτερου είναι υψηλότερος σε υδράργυρο.

Η FDA σημειώνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν τακτικά ψάρια χωρίς να διακινδυνεύουν την υγεία τους. Ωστόσο, οι έγκυες, οι θηλάζουσες μητέρες και τα μικρά παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωσή τους. Ακόμη και οι γυναίκες που μπορεί να μείνουν έγκυες πρέπει να είναι προσεκτικές σχετικά με την κατανάλωση υδραργύρου, επειδή οι τοξίνες μπορούν να παραμείνουν στο σώμα για περισσότερο από ένα χρόνο. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να φάνε μέχρι και 12 ουγγιές ψαριών με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο την εβδομάδα · οι κονσέρβες ελαφρού τόνου μπορούν να συνθέτουν μερικές ή όλες αυτές τις 12 ουγκιές. Εάν τρώτε κονσερβοποιημένο τόνο μακρύκοκκο, περιορίστε την πρόσληψη σε 6 ουγγιές την εβδομάδα εάν πέσετε σε ένα Των ευπαθών κατηγοριών πληθυσμού.

Οι συστάσεις για τον κονσερβοποιημένο τόνο διαφέρουν από εκείνες για τις φρέσκες φιλέτες τόνου, οι οποίες τείνουν να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου. Οι ευάλωτοι πληθυσμοί θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη φρέσκου τόνου σε μόλις 6 ουγκιές την εβδομάδα, συνιστά ο FDA. Αν είστε δύσπιστοι όσον αφορά την κατανάλωση ψαριών για το φόβο των επιπτώσεών τους στο αγέννητο παιδί σας, να γνωρίζετε ότι η κατανάλωση πολύ λιπαρών οξέων ωμέγα-3 μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του μωρού σας.

Σημασία

Ανησυχίες

Σύσταση εμπειρογνωμόνων

Σκέψεις