Πόσο λάδι από συκώτι γάδου μπορείτε να πάρετε;

Το λάδι από συκώτι γάδου, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, είναι ένα συμπλήρωμα από λάδι που βρίσκεται στο ήπαρ των ψαριών του μπακαλιάρου. Το λάδι από συκώτι είναι φυσικά πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλλα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά. Το ιχθυέλαιο αναγνωρίζεται γενικά ως ασφαλές σε δόσεις μικρότερες από 3 γραμμάρια ημερησίως, αλλά το λάδι από συκώτι είναι διαφορετικό από άλλες πηγές ιχθυελαίου επειδή είναι αρκετά υψηλό σε βιταμίνη Α, η οποία μπορεί να φτάσει σε τοξικά επίπεδα.

Οφέλη από το πετρέλαιο ήπατος του γάδου

Το λάδι από συκώτι γάλακτος είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών Α και D. Η βιταμίνη Α διατηρεί τη νυχτερινή όραση και διατηρεί το δέρμα σας υγιές, ενώ η βιταμίνη D υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και είναι απαραίτητη για τα ισχυρά οστά. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο λάδι συκωτιού γάδου μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων καταπολεμώντας τη χρόνια φλεγμονή και μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Μια κουταλιά σούπας λάδι από συκώτι περιέχει περίπου 2,4 γραμμάρια συνδυασμένης ΕΡΑ και DHA, τα οποία είναι τα δύο ωμέγα-3 στο ιχθυέλαιο. Ωστόσο, η ποσότητα των ολικών ωμέγα-3 ποικίλει ανάλογα με το συμπλήρωμα.

Δόσεις συμπληρώματος

Είναι καλύτερο να παίρνετε λάδι από συκώτι, καταναλώνοντας ολόκληρο το ψάρι. Ωστόσο, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι τόσο σημαντικά για την υγεία της καρδιάς σας, που πρέπει να λάβετε ένα συμπλήρωμα 500 mg ημερησίως εάν δεν τρώτε ψάρια ή άλλα τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ . Υψηλότερες δόσεις από 3 έως 9 γραμμάρια ημερησίως συνταγογραφούνται για άτομα που έχουν υψηλά τριγλυκερίδια ή καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Αυτές οι υψηλότερες θεραπευτικές δόσεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, γι ‘

Τοξικότητα της βιταμίνης Α

Το λάδι από συκώτι περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α με τη μορφή ρετινόλης. Αυτή η μορφή της βιταμίνης αποθηκεύεται στο σώμα σας και μπορεί να συσσωρευτεί σε τοξικά επίπεδα αν καταναλώνετε υπερβολικά ποσά. Μια κουταλιά σούπας λάδι από συκώτι μπορεί να περιέχει έως και 14.000 διεθνείς μονάδες βιταμίνης Α. Η ανώτερη ανεκτή πρόσληψη ή το μέγιστο ποσό που πρέπει να καταναλώσετε σε μία ημέρα είναι 10.000 διεθνείς μονάδες. Η τοξικότητα της βιταμίνης Α οδηγεί σε ναυτία, πονοκέφαλο, κόπωση, ζάλη και πόνο στις αρθρώσεις. Οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο συκώτι. Όταν αγοράζετε λάδι από συκώτι ελέγχετε την ετικέτα για την ποσότητα της βιταμίνης Α. Βεβαιωθείτε ότι η συνολική ημερήσια πρόσληψη από όλες τις πηγές δεν υπερβαίνει την ανώτερη ανεκτή πρόσληψη.

Παρενέργειες

Σε δόσεις άνω των 3 γραμμαρίων ημερησίως, το έλαιο του ήπατος του μπακαλιάρου μπορεί να έχει παρενέργειες εκτός από την τοξικότητα της βιταμίνης Α, σύμφωνα με το MedlinePlus. Τα άτομα με αλλεργίες στα θαλασσινά μπορεί επίσης να είναι αλλεργικά σε συμπληρώματα ιχθύων γάδου, γι ‘αυτό πάρτε με προσοχή μέχρι να ξέρετε πώς θα αντιδράσει το σώμα σας. Τα συμπληρώματα λιναριού από συκώτι μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα ή να παρεμποδίσουν την ικανότητα του αίματος να πήξει. Μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με συνταγογραφούμενα φάρμακα, ειδικά φάρμακα για να σας βοηθήσουν να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση και να επιβραδύνετε την πήξη του αίματος.