Πόσο πρέπει να ζυγίζει ένα μωρό ηλικίας 14 εβδομάδων;

Κάθε μωρό κερδίζει βάρος με διαφορετικό ρυθμό, αλλά οι περισσότεροι ακολουθούν ένα μοτίβο που εμπίπτει σε ένα καθορισμένο εύρος για την ηλικία τους. Αυτά τα εύρη βρίσκονται σε διαγράμματα ανάπτυξης που χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες υγείας που βλέπουν βρέφη και παιδιά για περιοδικούς ελέγχους για παιδιά. Η Kids Health εξηγεί ότι πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της σωματικής δραστηριότητας και των γονιδίων. Σε ηλικία 14 εβδομάδων, ένα μωρό θα έχει μεγαλώσει μερικές ουγγιές και ίσως λίγα κιλά από τη γέννησή του.

Σημασία Βάρος Γέννησης

Το βάρος ενός μωρού ηλικίας 14 εβδομάδων εξαρτάται από το βάρος γέννησης. Είναι δυνατό για το μωρό να αναπτυχθεί γρήγορα ή αργά μετά τη γέννηση, προκαλώντας την επίτευξη ενός νέου εκατοστημορίου στους χάρτες ανάπτυξης. Για παράδειγμα, ένα μωρό που βρίσκεται στο 80ο εκατοστημόριο κατά τη γέννηση μπορεί να κερδίσει βάρος σαν ένα μέσο μωρό, με αποτέλεσμα να πέσει κάτω στο 70ο εκατοστημόριο ή χαμηλότερο. Η Kids Health επισημαίνει ότι οι επαγγελματίες υγείας λαμβάνουν υπόψη το μέσο βάρος ηλικίας 14 εβδομάδων, αλλά το μοτίβο της ανάπτυξης του μεμονωμένου μωρού διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξέταση της φυσιολογικής ή μη φυσιολογικής ανάπτυξης.

Επιδράσεις της εγκυμοσύνης

Πολλοί παράγοντες στην εγκυμοσύνη μπορούν να συμβάλουν στο βάρος γέννησης ενός μωρού και στο βάρος του αργότερα μέσα στο έτος. Η Kids Health προειδοποιεί ότι οι μητέρες που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακά προβλήματα, καπνίζουν, πίνουν αλκοόλ ή χρησιμοποιούν παράνομα ναρκωτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν τον κίνδυνο ενός μικρού μωρού βάρους. Αντίθετα, οι μητέρες με διαβήτη, κακές διατροφικές συνήθειες ή που κερδίζουν υπερβολικό βάρος κατά την εγκυμοσύνη μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο να έχουν ένα μεγάλο μωρό. Κάθε μία από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να παράγει ένα μωρό που συνεχίζει να ζει μια υγιή ζωή, αλλά το αναμενόμενο βάρος του σε ηλικία 14 εβδομάδων μπορεί να βρίσκεται εκτός του μέσου εύρους.

Μέσο βάρος στις 14 εβδομάδες

Η MedlinePlus επισημαίνει ότι οι επαγγελματίες υγείας βλέπουν συχνά τα βρέφη σε ηλικία 8 εβδομάδων και στη συνέχεια πάλι σε ηλικία 16 εβδομάδων. Ένα μωρό ηλικίας 14 εβδομάδων βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά τα δύο ραντεβού, αλλά θα ζυγίζει ακόμα κοντά σε αυτό που θα έπρεπε στο 16-εβδομάδες ραντεβού. Σύμφωνα με το KidsGrowth.com, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων θεωρούν ένα μωρό ηλικίας 12 εβδομάδων να βρίσκεται στο 50ο εκατοστημόριο ή κατά μέσο όρο όταν ζυγίζει περίπου 12 λίβρες. Το ίδιο αγόρι ηλικίας θα είναι στο 50ο εκατοστημόριο αν ζυγίζει 13 κιλά. Μέχρι τη 14η εβδομάδα της ζωής, ένα βρέφος πιθανότατα κερδίζει περίπου 5 oz. Μια εβδομάδα ή 2/3 ουγκιές. Ανά ημέρα, δηλώνει την υγεία των παιδιών.

Σκέψεις

Η ζύγιση ελαφρώς πάνω ή κάτω από το 50ο εκατοστημόριο είναι απόλυτα φυσιολογική. Τα μωρά περνούν από την ανάπτυξη περίπου στο ίδιο χρονικό διάστημα, αλλά μπορεί να υπάρχει κάποια διακύμανση. Ένα πρόωρο βρέφος, που σημαίνει ότι γεννήθηκε τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν από την εκτιμώμενη ημερομηνία λήξης του, μπορεί να ξεκινήσει με χαμηλότερο βάρος γέννησης. Ορισμένα πρόωρα βρέφη χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προλάβουν την πλήρη ομοιότητά τους, ενώ άλλοι μπορούν να προλάβουν γρήγορα λόγω της καθιέρωσης μιας καλής διατροφικής ρουτίνας · ένα βρέφος που γεννήθηκε ή πάσχει από ασθένεια κατά τη διάρκεια των πρώτων 14 εβδομάδων της ζωής μπορεί να αναπτυχθεί με βραδύτερο ρυθμό Χαμηλότερο από το κανονικό. Αυτό μπορεί να αναγκάσει το διάγραμμα ανάπτυξης να αποκαλύψει ένα ασταθές κέρδος βάρους, το οποίο αφορά περισσότερο από ένα βρέφος που πέφτει κάτω από το 50ό εκατοστημόριο σε σταθερή βάση. Όταν προκύψουν αυτές οι καταστάσεις, ένας επαγγελματίας υγείας θα εξετάσει προσεκτικά την κατάσταση για να προσδιορίσει την αιτία του χαμηλού κέρδους βάρους.

Αποτυχία να ευδοκιμήσουν

Η αποτυχία να αναπτυχθεί μπορεί να είναι μια σοβαρή επιπλοκή για την υγεία ενός μωρού κατά το πρώτο έτος της ζωής. Αυτή η διάγνωση δίνεται όταν ένα μωρό χάνει πολλά ορόσημα ανάπτυξης, δηλώνει την Kids Health. Έτσι, ένα μωρό που δεν έχει διπλασιάσει το βάρος κατά τη γέννηση έως 4 μηνών ή το τριπλασιάσει κατά την ηλικία 1 μπορεί να αποτύχει να ευδοκιμήσει. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να προκύψουν, όπως η κακή διατροφή, η ανεπαρκής ανατροφή και η διέγερση από τους φροντιστές και διάφορες μορφές υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών του θυρεοειδούς.