Πώς αντιδρά η πίεση του αίματος στην ισομετρική άσκηση;

Η πίεση του αίματος ορίζεται ως η πίεση που ασκεί το αίμα σας στα τοιχώματα των αρτηριών σας. Μετρούμενη σε χιλιοστόμετρα υδραργύρου ή mmHg για βραχυκύκλωμα, η αρτηριακή πίεση εκτιμάται χρησιμοποιώντας μια φουσκωτή μανσέτα που ονομάζεται σφυγμομανόμετρο. Η πίεση του αίματος κυμαίνεται συνεχώς καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά εάν η καρδιά σας εργάζεται σκληρότερα από ό, τι συνήθως – για παράδειγμα κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης – η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να αυξηθεί σημαντικά. Η ισομετρική άσκηση μπορεί να προκαλέσει μια πολύ δραματική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη υποφέρει από υπέρταση.

Σχετικά με την ισομετρική άσκηση

Μια ισομετρική συστολή μυών εμφανίζεται όταν δημιουργείται ένταση μέσα σε ένα μυ, αλλά το μήκος του μυός δεν αλλάζει. Οι ισομετρικές συστολές ονομάζονται μερικές φορές στατικές συσπάσεις. Οι ασκήσεις που ταξινομούνται ως ισομετρικές περιλαμβάνουν το κοίλωμα τοίχου και τις κοιλιακές σανίδες. Οι ισομετρικές συστολές συχνά ενέχουν ισχυρή ελιγμό του Valsalva, που είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση κατά την ισομετρική άσκηση.

Ο ελιγμός της Valsalva

Ο ελιγμός του Valsalva περιγράφει μια έντονη εκπνοή ενάντια σε μια κλειστή επιγλωττίδα, η οποία συμβαίνει κάθε φορά που πιέζετε να σηκώνετε κάτι βαρύ και ιδιαίτερα σε ισομετρική άσκηση. Ο ελιγμός της Valsalva αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση, η οποία είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής σας στήλης από μέσα, αλλά προκαλεί επίσης μια δραματική αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με το “The Essentials of Physiology Exercise” από τους William McArdle, Frank Katch και Victor Katch, ο ελιγμός του Valsalva μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης από ένα κανονικό επίπεδο ανάπαυσης των 120 mmHg σε πάνω από 300.

Μυϊκή ισχαιμία

Το αίμα φυσιολογικά ρέει απρόσκοπτα μέσω των φλεβών και των αρτηριών. Όταν ένας μυς συστέλλεται ισομετρικά, η ροή του αίματος διακόπτεται και η πίεση συσσωρεύεται με το κυκλοφορικό σύστημα σαν όταν ένα φράγμα είναι χτισμένο σε ένα γρήγορο ρέμα. Όσο μεγαλύτερη είναι η ισομετρική συστολή, τόσο μεγαλύτερη είναι η συσσώρευση πίεσης. Μόλις η σύσπαση χαλαρώσει, η κυκλοφορία του αίματος και η πίεση θα πρέπει να επανέλθουν στο φυσιολογικό, αλλά εάν η αρτηριακή πίεση είναι ήδη αυξημένη, αυτή η διακοπή της ροής του αίματος μπορεί να οδηγήσει ενδείξεις μέχρι επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.

Ιατρικές εκτιμήσεις

Στα περισσότερα υγιή άτομα, οι ισομετρικές ασκήσεις και η σχετική άνοδος της αρτηριακής πίεσης έχουν ελάχιστες συνέπειες, αλλά εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι ήδη αυξημένη, η δραματική αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη ή ακόμα και θανατηφόρα. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να αποφεύγουν την ισομετρική άσκηση και να εκτελούν τον ελιγμό του Valsalva · αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην καρδιοαναπνευστική υγεία.

Αποφυγή της υπέρτασης που προκαλείται από την άσκηση

Για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας να αυξήσετε επικίνδυνα τα επίπεδα αρτηριακής σας πίεσης, το ACSM προτείνει να διασφαλίσετε ότι αναπνέετε εγκαίρως με τις επαναλήψεις της άσκησης και μην χρησιμοποιείτε υπερβολικά βαριά βάρη που σας προκαλούν να στραγγίξετε. Οι ασκήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο για να σχηματίσουν αποτυχία – το σημείο στο οποίο αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να συνεχίσετε χωρίς να πιέζετε. Πρέπει να αποφεύγονται ασκήσεις όπως πρέσες με πτώση πάγκων και πρέσες ποδιού και βαριές εναέριες ασκήσεις, οι οποίες τείνουν να αυξάνουν την αρτηριακή πίεση περισσότερο από άλλες ασκήσεις. Οι ισομετρικές ασκήσεις αποφεύγονται καλύτερα αν έχετε ιστορικό υπέρτασης.