Πώς επηρεάζει το ασβέστιο τα νεφρά;

Το ασβέστιο είναι το πιο άφθονο ορυκτό στο σώμα σας και είναι υπεύθυνο για την αντοχή των οστών, καθώς και διάφορες άλλες λειτουργίες. Ενώ αυτή η βιταμίνη είναι ένα ουσιαστικό μέρος της διατροφής σας, πάρα πολλά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στους νεφρούς σας. Ελέγξτε με το γιατρό σας πριν αρχίσετε να λαμβάνετε συμπλήρωμα ασβεστίου. Μπορεί να είναι περιττό εάν είστε γενικά υγιείς.

Περίπου 99 τοις εκατό του ασβεστίου στο σώμα σας χρησιμοποιείται για να κρατήσει τα οστά και τα δόντια σας ισχυρή, υποστηρικτική δομή, λέει το Γραφείο των συμπληρωμάτων διατροφής. Το υπόλοιπο ασβέστιο σε όλο το σώμα σας υποστηρίζει τη φυσιολογική λειτουργία των νεύρων, την ενδοκυτταρική σηματοδότηση έτσι ώστε τα κύτταρα να μπορούν να επικοινωνούν και τις συσπάσεις των μυών και της καρδιάς. Για να υποστηρίξετε αυτές τις λειτουργίες, χρειάζεστε 1.000 mg ασβεστίου από τη διατροφή σας ή τα συμπληρώματα σας καθημερινά.

Τα νεφρά σας παίζουν ρόλο στη συγκέντρωση ασβεστίου στο σώμα. Όταν μειώνονται τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα σας, οι πρωτεΐνες στους παραθυρεοειδείς αδένες που ανιχνεύουν ασβέστιο στέλνουν σήματα για να βοηθήσουν στην έκκριση παραθυρεοειδών ορμονών ή ΡΤΗ. Αυτή η ορμόνη βοηθά στη μετατροπή της βιταμίνης D στην ενεργό μορφή της, γνωστή ως καλσιτριόλη, εξηγεί το Ινστιτούτο Linus Pauling. Η καλσιτριόλη στα νεφρά αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου. Τόσο η ΡΤΗ όσο και η καλσιτριόλη βοηθούν στην απελευθέρωση ασβεστίου στα οστά ενεργοποιώντας τους οστεοκλάστες. Αυτά τα κύτταρα βοηθούν στην αναρρόφηση του ασβεστίου, μειώνοντας την έκκριση ασβεστίου στα ούρα, επιτρέποντάς του να απορροφηθεί στα νεφρά. Όταν το ασβέστιο είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, οι παραθυρεοειδείς αδένες σταματούν την έκκριση της PTH και η περίσσεια ασβεστίου εκδιώκεται στα ούρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στα νεφρά αν το επίπεδο ασβεστίου είναι υψηλό.

Η ακριβής αιτία των λίθων των νεφρών είναι άγνωστη · ωστόσο, μια κατάσταση που ονομάζεται υπερασβεστιουρία ή υπερβολικό ασβέστιο στα ούρα, έρχεται με αυξημένο κίνδυνο για πέτρες. Οι πέτρες νεφρού που σχηματίζονται από ασβέστιο μπορεί να είναι είτε οξαλικό ασβέστιο είτε φωσφορικό ασβέστιο, ενώ το οξαλικό ασβέστιο είναι πιο κοινό, λέει η Εθνική Υπηρεσία Ελέγχου Νεφρών και Ουρολογικών Νόσων. Οι πέτρες οξαλικού ασβεστίου σχηματίζονται όταν τα ούρα είναι όξινα, ενώ οι πέτρες φωσφορικού ασβεστίου είναι παρενέργεια αλκαλικών ούρων. Ενώ έχετε πάρα πολύ ασβέστιο στη διατροφή σας μπορεί να οδηγήσει σε πέτρες στα νεφρά, άλλοι παράγοντες, όπως η υπερβολική πρωτεΐνη και το νάτριο ή η κατάσταση ενυδάτωσης, μπορεί επίσης να αυξήσουν τις πιθανότητές σας.

Τα διουρητικά δρουν σχηματίζοντας περισσότερα ούρα στα νεφρά, αυξάνοντας την ποσότητα του υγρού που εκλύεται στα ούρα. Δεδομένου ότι το ασβέστιο απορροφάται στα νεφρά, η λήψη ενός διουρητικού με συμπλήρωμα υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπερασβεσταιμίας, αναφέρει το Linus Pauling Institute. Αυτή η κατάσταση προκαλεί υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, πιθανώς οδηγώντας σε ανώμαλο καρδιακό ρυθμό.

Λειτουργία του ασβεστίου

Νεφροί και Κανονισμός Ασβεστίου

Πέτρες ασβεστίου και νεφρών

Επιδράσεις των διουρητικών