Πώς λειτουργούν τα σπερματοκτόνα προφυλακτικά;

Η χρήση προφυλακτικού για την πρόληψη εγκυμοσύνης και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών χρονολογείται από την αρχαιότητα. Ενώ τα σύγχρονα προφυλακτικά έχουν μικρή ομοιότητα με τους ιστορικούς ομολόγους τους, η αντισύλληψη και η πρόληψη των ασθενειών παραμένουν οι κύριοι στόχοι για τη χρήση προφυλακτικών. Τα προφυλακτικά έρχονται σε πολλές ποικιλίες. Ορισμένα αρσενικά προφυλακτικά επικαλύπτονται με σπερματοκτόνο λιπαντικό. Αν και κάποιος μπορεί να αναμένει ότι η προσθήκη ενός σπερματοκτόνου σε ένα προφυλακτικό θα το καθιστούσε αποτελεσματικότερο για την πρόληψη της εγκυμοσύνης, λείπουν στοιχεία που υποστηρίζουν αυτήν την έννοια.

Λειτουργία φραγμού των προφυλακτικών

Τα προφυλακτικά λειτουργούν ως αντισυλληπτικό εμπόδιο, εμποδίζοντας την εγκυμοσύνη παρεμποδίζοντας το σπέρμα να φτάσει και να γονιμοποιήσει το αυγό μιας γυναίκας. Όταν χρησιμοποιούνται τέλεια, τα αντρικά προφυλακτικά είναι 98 τοις εκατό αποτελεσματικά στην πρόληψη της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με το ιατρικό κείμενο “Αντισυλληπτική Τεχνολογία”. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι καταφέρνουν να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε μορφή αντισύλληψης τέλεια όλη την ώρα. Έτσι, στο καθημερινό κόσμο των απλών θνητών, τα προφυλακτικά είναι περίπου 82% αποτελεσματικά – δηλαδή περίπου 18 στις 100 γυναίκες που χρησιμοποιούν αρσενικά προφυλακτικά μόνο για αντισύλληψη εγκυμονούν κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους χρήσης · ​​Προφυλακτικά από λατέξ και πολυουρεθάνη λειτουργούν επίσης ως φραγμός Για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης ορισμένων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών – ιδιαίτερα του HIV, της γονόρροιας, των χλαμυδιών, της τριχομονάσης και της ηπατίτιδας Β. Σημαντικό είναι ότι τα προφυλακτικά του προβάτου δεν παρέχουν προστασία έναντι των STD.

Λειτουργία σπερματοκτόνου

Τα κολπικά σπερματοκτόνα σκοτώνουν το σπέρμα στον κόλπο για να τους εμποδίσουν να ανέβουν ψηλότερα στην αναπαραγωγική οδό μιας γυναίκας όπου θα μπορούσαν ενδεχομένως να γονιμοποιήσουν ένα αυγό. Τα περισσότερα σπερματοκτόνα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο στις Η.Π.Α. περιέχουν τη σπερμικιδική νονοξυνόλη 9 (Ν-9). Τα σπερματοκτόνα προϊόντα έρχονται σε διάφορες μορφές, όπως κρέμα, ζελέ, αφρός, μεμβράνη και κολπικά υπόθετα. Αυτές είναι αποτελεσματικές για περίπου 1 ώρα μετά την εφαρμογή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνοι ή με μορφή φραγμού αντισύλληψης, συμπεριλαμβανομένου προφυλακτικού, διαφράγματος ή αυχένα. Όταν χρησιμοποιούνται ως η μόνη μορφή αντισύλληψης, τα προϊόντα κολπικής σπερματοκτόνας είναι 82% αποτελεσματικά για την πρόληψη της εγκυμοσύνης με άριστη χρήση και 72% αποτελεσματικά με τυπική χρήση · Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας Ότι το N-9 δεν μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης των STD. Αυτή η προειδοποίηση βασίζεται κυρίως στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από 5 ερευνητικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότερες από 5.000 γυναίκες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση του N-9 δεν μείωνε τον κίνδυνο για HIV, γονόρροια, χλαμύδια, τριχομονάση, βακτηριακή κολπίτιδα ή κολπικές μολύνσεις ζύμης, όπως αναφέρεται στο τεύχος Οκτωβρίου 2002 του The Lancet: Infectious Diseases.

Δεν υπάρχει σαφές πλεονέκτημα με σπερματοκτόνα προφυλακτικά

Θα μπορούσαμε λογικά να περιμένουμε ότι τα σπερματοκτόνα προφυλακτικά – εκείνα που διαθέτουν λιπαντικό με σπερματοκτόνο στο εξωτερικό μέρος της θήκης – θα ήταν πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη της εγκυμοσύνης από τα προφυλακτικά χωρίς σπερματοκτόνο επίστρωμα. Ωστόσο, η ΠΟΥ δηλώνει ότι οι ερευνητικές μελέτες δεν έχουν βρει καμία διαφορά στην αποτελεσματικότητα της αντισύλληψης μεταξύ προφυλακτικών με ή χωρίς σπερματοκτόνο επίστρωμα. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι η ποσότητα σπερματοκτόνου στα σπερματοκτόνα προφυλακτικά είναι αρκετά χαμηλή, ειδικά σε σύγκριση με τη δόση που παρέχεται σε προϊόντα κολπικής σπερματοκτόνου.

Πιθανά μειονεκτήματα των σπερματοκτόνων προφυλακτικών

Οι έρευνες δείχνουν ότι το N-9 όχι μόνο δεν προστατεύει τους χρήστες από τις STD, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο αναστολής ορισμένων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, ιδιαίτερα του HIV. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στον ερεθισμό των κολπικών ή πρωκτικών ιστών από το N-9, το οποίο θα μπορούσε να διευκολύνει την είσοδο του HIV στον οργανισμό. Από το 2008 η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων απαιτεί από τους κατασκευαστές όλων των προϊόντων που περιέχουν Ν-9 να περιλαμβάνουν προειδοποιητικές δηλώσεις που ενημερώνουν τους καταναλωτές για την έλλειψη προστασίας από STD και τον πιθανό αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης του HIV από έναν μολυσμένο σύντροφο. Ερεθισμό, που μπορεί να προκαλέσει κάψιμο ή φαγούρα, μερικοί άνδρες και γυναίκες μπορεί να είναι αλλεργικοί στο Ν-9 ή στο latex. Τα σπερματοκτόνα προφυλακτικά θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Epidemiology».

Άλλες εκτιμήσεις

Οι αποφάσεις σχετικά με τις επιλογές αντισύλληψης και την προστασία από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις μπορεί να είναι δύσκολο. Ενώ τα προφυλακτικά είναι μια ανέξοδη, βολική και αποτελεσματική επιλογή για την πρόληψη της STD, μπορεί να θέλετε να συζητήσετε άλλες επιλογές αντισυλληπτικών με τον παροχέα υγειονομικής περίθαλψης. Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν ορμονική αντισύλληψη ή ενδοφθάλμια ενδοφλέβια για την πρόληψη της εγκυμοσύνης, εκτός από το γεγονός ότι οι σύντροφοί τους χρησιμοποιούν προφυλακτικό για προστασία από STD · Ανασκόπηση και αναθεώρηση: Tina M. St.