Πώς μπορώ να σταματήσω να κακοποιώ το παιδί μου;

Η κακοποίηση παιδιών έρχεται σε πολλές μορφές: σωματική, σεξουαλική, συναισθηματική και ψυχολογική, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ. Αν αναγνωρίζετε ότι είστε γονέας καταχρηστικός, ίσως καταλάβετε ότι πρέπει να αναλάβετε δράση για να σταματήσετε να κακοποιείτε το παιδί σας. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη διακοπής δεν είναι η ίδια με τη λήψη θετικών βημάτων για την παύση της καταχρηστικής δραστηριότητας. Εάν είστε ειλικρινείς στην επιθυμία σας να σταματήσετε να κακοποιείτε το παιδί σας, ένα άμεσο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να αφαιρέσετε τον εαυτό σας από τη φυσική παρουσία του παιδιού. Με άλλα λόγια, δεν πρέπει να έχετε επαφή με το παιδί σας μέχρι να επιλυθούν τα ζητήματα που οδηγούν στην καταχρηστική σας συμπεριφορά.

Ενεργοποιήστε τις υπηρεσίες ενός θεραπευτή ψυχικής υγείας ή κατάχρησης ναρκωτικών ή συμβούλου. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις γονικής κακοποίησης αφορούν ένα υποκείμενο πρόβλημα ψυχικής υγείας ή κατάχρησης ναρκωτικών. Πρέπει να ασχοληθείτε με ένα ή και τα δύο από αυτά τα ζητήματα προτού να αρχίσετε να προχωράτε προς την κατεύθυνση της θεραπείας του παιδιού σας με υγιές και κατάλληλο τρόπο, σύμφωνα με την “Understanding Child Abuse and Neglect” της Cynthia Crosson-Tower.

Εξετάστε τη θεραπεία ασθενών. Η απλή μετάβαση σε έναν θεραπευτή ή έναν σύμβουλο σε εξωτερική περίθαλψη μπορεί να μην αρκεί για να τερματιστεί η καταχρηστική σας συμπεριφορά.

Ζητήστε από τον άλλο γονέα ή κηδεμόνα του παιδιού να σας επιτρέψει να πραγματοποιήσετε περιορισμένες, εποπτευόμενες επισκέψεις με το παιδί. Ως βήμα για να σταματήσετε ένα πρότυπο κατάχρησης, θα πρέπει να ξεκινήσετε τη μακρά διαδικασία οικοδόμησης υγιεινών αλληλεπιδράσεων με το παιδί σας. Το πρώτο, δοκιμαστικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι περιορισμένο, επιτηρούμενες επισκέψεις.

Εγγραφείτε σε μια βασική κατηγορία γονέων. Οι αποδόσεις σας στερούνται πολλών βασικών δεξιοτήτων γονικής μέριμνας απαραίτητες για την ανάπτυξη και διατήρηση μιας υγιούς σχέσης με το παιδί σας.

Εισέλθετε σε ένα πρόγραμμα διαχείρισης θυμού. Ο ανεξέλεγκτος θυμός, ακόμη και αν έχει ρίζες σε ένα θέμα που σχετίζεται με το ναρκωτικό ή την ψυχική υγεία, πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέρος της γενικότερης πορείας σας να τερματίσετε την καταχρηστική συμπεριφορά σας.