Πώς να αναπτύξουμε λεπτές κινητικές δεξιότητες στα νήπια

Τα παιδιά ηλικίας 12 έως 30 μηνών θεωρούνται νήπια και το στάδιο του μικρού παιδιού αναφέρεται στον χρόνο μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της προσχολικής ηλικίας όταν τα παιδιά περπατούν, μαθαίνοντας να είναι ανεξάρτητα και να κυριαρχεί τις σημαντικές ακαθάριστες και λεπτές κινητικές δεξιότητες που θα χρειαστούν για να μετακινηθούν Και να συμμετέχουν στο περιβάλλον τους. Οι λεπτές κινητικές δεξιότητες αναπτύσσονται φυσικά μέσα από το αναπτυξιακά κατάλληλο παιχνίδι, έτσι ώστε τα νήπια χρειάζονται αρκετό χρόνο για να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν με κατάλληλα για την ηλικία παιχνίδια, χειριστήρια και υλικά τέχνης.

Παρέχετε δοχεία παιχνιδιών σε διάφορα μεγέθη και χρώματα για τα νήπια για να ξεσκονίζονται και να ξαναγεμίζουν. Το μικρό παιδί σας θα προχωρήσει στην παραλαβή αντικειμένων και την τοποθέτησή τους στο δοχείο, αλλά ακόμη και η αρχική διαδικασία απομάκρυνσης των παιχνιδιών βοηθά στην ανάπτυξη των λεπτών κινητικών μυών του καρπού, των χεριών και των δακτύλων.

Δώστε στα μικρά παιδιά σας τα κατάλληλα για ηλικία τρόφιμα για τα δάχτυλα που μπορεί να ταΐσει τον εαυτό του. Η συλλογή μικρών τεμαχίων δημητριακών ή μπιζέλια πράσινων μπιζελιών δίνει την πρακτική των μικρών παιδιών να χειρίζονται μικρά αντικείμενα με τα δάχτυλά τους. Προκειμένου να προωθηθεί η λεπτή ανάπτυξη των κινητήρων, αφήστε το παιδί σας να τρώει με ένα κουτάλι και να πιει μέσα από ένα άχυρο, συμβουλεύει το Εθνικό Δίκτυο για τη Φροντίδα των Παιδιών. Αυτές οι κινήσεις θα βοηθήσουν το μικρό παιδί σας να αναπτύξει το συντονισμό των χεριών και των ματιών και να κυριαρχήσει την αρπαγή του πτερυγίου, μια λεπτή κινητική δεξιότητα που περιλαμβάνει τη χρήση του αντίχειρα και του δείκτη για να παραλάβετε και να κρατήσετε αντικείμενα. Το πιάσιμο του πείρου είναι μια ικανότητα προ-γραφής που αποκλείει τη σωστή σύλληψη ενός μολυβιού ή μολύβδου.

Παρέχετε παιχνίδια στοίβαξης, διαλογής και στίλβωσης. Τα παιχνίδια για τη διατήρηση και τη διαλογή βοηθούν τα μικρά παιδιά να χειρίζονται τα αντικείμενα με τα χέρια και τα δάχτυλά τους και επίσης να βοηθούν στο συντονισμό των χεριών-ματιών. Οι ταξινομητές σχήματος λειτουργούν καλά, αλλά τα μικρά παιδιά απολαμβάνουν και επωφελούνται από τη διαλογή των αντικειμένων κατά χρώμα. Προσφέρετε κορδόνια και χαρτόνι ή ελασματοποιημένα διακοσμητικά με τρύπες σε παλαιότερα νήπια. Το γάντι ή το “ράψιμο” του κορδονιού μέσα από τις τρύπες βοηθά τα μικρά παιδιά να βελτιώσουν την αρπαγή.

Αφήστε το μικρό παιδί σας να παίξει με υλικά τέχνης, συμπεριλαμβανομένου του μη τοξικού μοντέλου πηλού, των κραγιόνων και του χαρτιού. Ο πηλός μοντελοποίησης εμπνέει τη δημιουργικότητα και η κίνηση συμπίεσης θα ενισχύσει τους μυς των χεριών, των καρπών και των δακτύλων, σύμφωνα με την Οικογενειακή Εκπαίδευση. Μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας πηλό αναμειγνύοντας 1 φλιτζάνι απλό αλεύρι, 1/2 φλιτζάνι αλάτι και 1/2 φλιτζάνι νερό. Ενθαρρύνετε το μικρό παιδί σας να χαράζει χρησιμοποιώντας μη τοξικά κραγιόνια. Το μικρό παιδί σας θα κρατήσει το κραγιόνι με την πυγμή του αρχικά, το οποίο είναι ένα φυσιολογικό στάδιο της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Παρέχετε ρούχα για ντύσιμο, μαλακά βιβλία και μεταφορικά παιχνίδια για μικρά παιδιά για να απολαύσετε κατά τη διάρκεια του ελεύθερου παιχνιδιού. Μαθαίνοντας να χειρίζεστε τα κουμπιά και να βάζετε τα ρούχα και να τα αφαιρείτε, βοηθά τα μικρά παιδιά να αναπτύξουν εμπιστοσύνη στις δικές τους ικανότητες, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την επιδεξιότητα των λεπτών κινητικών μυών. Η περιστροφή των σελίδων των βιβλίων βελτιώνει τον έλεγχο και τον συντονισμό των λεπτών κινητικών κινήσεων. Πιέζοντας τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα σκάφη, τα παιδιά δίνουν στα παιδιά εξαιρετική κινητική πρακτική κατά τη διάρκεια του χαλαρού, ανεξάρτητου χρόνου παιχνιδιού.