Πώς να αποκτήσετε κορτιζόλη από το σύστημά σας

Η κορτιζόλη είναι η κύρια ορμόνη που απελευθερώνεται από τον οργανισμό σε περιόδους στρες. Παρόλο που η κορτιζόλη έχει απαραίτητες λειτουργίες στο σώμα, όπως η ρύθμιση της ενέργειας και η υπαγόρευση των ενεργειακών πηγών, τα αυξημένα επίπεδα, η ιδιαιτερότητα σε εκτεταμένες χρονικές περιόδους, μπορεί να έχουν πολλές αρνητικές παρενέργειες. Μερικά από αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να περιλαμβάνουν καταστροφή μυών, ανοσοκαταστολή, υπερβολική αποθήκευση λίπους, υψηλή αρτηριακή πίεση, μεταβολές της διάθεσης και αϋπνία.

Χαλαρώστε την κορτιζόλη σας μακριά

Η διατήρηση των επιπέδων στρες σας είναι το κλειδί στην αφαίρεση της κορτιζόλης από το σώμα, καθώς το στρες είναι η κύρια αιτία για την απελευθέρωση της κορτιζόλης. Παραδείγματα στρες που μπορούν να ανυψώσουν την κορτιζόλη περιλαμβάνουν την παρατεταμένη άσκηση, τη χρήση διεγερτικών, το υπερβολικό βάρος, τις ώρες εργασίας, την ανησυχία, τη συμμετοχή σε άγχους, τη δυστυχία, τις σημαντικές αλλαγές στη ζωή, τις χρόνιες ασθένειες και τις οικονομικές υποχρεώσεις. Ενώ συνήθως δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθεί το στρες από τη ζωή σας, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προωθηθεί η χαλάρωση, που εξουδετερώνει το άγχος και στη συνέχεια μειώνει την κορτιζόλη. Παραδείγματα περιλαμβάνουν να έχετε αρκετό ύπνο, να ακούτε μουσική χαλάρωσης, διαλογισμό, μασάζ, αρωματοθεραπεία, άσκηση, ηλιακό φως, καθαρό αέρα, καλή διατροφή και διακοπές.

Ωμέγα-3 στη διάσωση

Οι πλούσιες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, όπως το ιχθυέλαιο, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα άγχους και στη συνέχεια να μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2013 με τίτλο “Molecular Nutrition and Food Research.” Η μελέτη διαπίστωσε ότι τρεις εβδομάδες συμπλήρωσης ιχθυελαίου Μια μετρήσιμη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης. Ο Δρ Barry Sears, ο οποίος μελετά τον διαιτητικό έλεγχο της ορμονικής αντίδρασης, γράφει σε άρθρο του σχετικά με το CBN.com ότι το υψηλού δόσιμου ιχθυέλαιο είναι ένα «βασικό εργαλείο» για την καταπολέμηση της κορτιζόλης και των επιπέδων στρες και των ζημιών που προκαλούν.

Μην ξεχάσετε τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα

Β Συμπλέγματα βιταμινών, κοινώς ονομάζονται Β-Stress βιταμίνες μπορεί να είναι αποτελεσματική στη ρύθμιση του στρες και επομένως τη διατήρηση των επιπέδων κορτιζόλης υπό έλεγχο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού “Ανθρώπινη Ψυχοφαρμακολογία” δείχνει ότι μια υψηλή δόση βιταμινών συμπλέγματος Β είναι μια οικονομικά αποδοτική θεραπεία για το στέλεχος που σχετίζεται με το χρόνιο εργασιακό άγχος. Το μαγνήσιο και η βιταμίνη C είναι δύο άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τη μείωση του στρες και τη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, σύμφωνα με ένα άρθρο σχετικά με την εξερεύνηση ολοκληρωμένης ιατρικής, μια ιστοσελίδα που αποτελεί μέρος του UCLA Center for East-West Medicine. Βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κορτιζόλης περιλαμβάνουν ροδιόλα, τζίνσενγκ, πράσινο τσάι και βαλεριάνα.

Άσκηση, καφεΐνη και αλκοόλ

Αν και η έντονη ή παρατεταμένη άσκηση μπορεί να ασκήσει υπερβολική πίεση στο σώμα και να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η άσκηση χαμηλής έντασης στην πραγματικότητα μειώνει την κορτιζόλη. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Endocrinological Investigation» τον Ιούλιο του 2008 δείχνει ότι η άσκηση, που εκτελείται σε ένταση 40%, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης που κυκλοφορούν. Και ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού “Dartmouth Προπτυχιακό Περιοδικό της Επιστήμης” σημειώνει ότι η καφεΐνη και το αλκοόλ μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα κορτιζόλης.