Πώς να αποτρέψετε τα μαύρα και μπλε σημάδια

Τα μαύρα και μπλε σημάδια ή οι μώλωπες είναι σημεία στα οποία έχετε υποστεί αιμορραγία κάτω από το δέρμα. Οι μώλωπες συνήθως συμβαίνουν μετά από ένα τραύμα, όπως πέφτει κάτω, χτύπημα σε κάτι ή χτύπημα. Εάν ο τραυματισμός που έχετε βιώσει είναι μεγάλος ή σοβαρός, ενδέχεται να μην είστε σε θέση να εμποδίσετε το δέρμα σας να γίνει μαύρο και μπλε. Ωστόσο, η θεραπεία του τραύματος αμέσως μπορεί να αποτρέψει την εκτεταμένη μώλωπα και σε μερικές περιπτώσεις μπορείτε να αποφύγετε τελείως τον αποκαλυπτικό αποχρωματισμό.

Προωθήστε την τραυματισμένη περιοχή του σώματός σας με μαξιλάρια και ξεκουραστείτε. Το βιβλίο Rodale Το βιβλίο γιατρών του Home Remedies για ηλικιωμένους εξηγεί ότι όταν ανεβάσετε την περιοχή στην οποία αναμένετε μώλωπες, το αίμα κατευθύνεται μακριά από το σημείο τραυματισμού και είναι λιγότερο πιθανό να συγκεντρώσει και να δημιουργήσει ένα μαύρο και μπλε σημάδι. Η ξεκούραση βοηθά τους ιστούς και τα αιμοφόρα αγγεία να επουλωθούν πιο γρήγορα.

Πάρετε τον τόπο του τραυματισμού σας με κρύα πακέτα αμέσως μόλις τραυματιστείτε. Ο πάγος μπορεί να περιέχει μερικές από τις αιμορραγίες που εμφανίζονται κάτω από το δέρμα σας, προκαλώντας τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μπορεί να ελαχιστοποιήσει την έκταση των μώλωπες. Εφαρμόστε πάγο για 15 λεπτά τη φορά, έως και πέντε φορές την ημέρα κατά τις πρώτες 24 ώρες μετά τη βλάβη.

Βελτιώστε την κυκλοφορία στο τραυματισμένο δέρμα και τους ιστούς σας με την εφαρμογή θερμότητας, ξεκινώντας τη δεύτερη ημέρα μετά τον τραυματισμό σας. Η προώθηση της κυκλοφορίας στην περιοχή στην οποία μπορεί να γίνει μαύρο και μπλε μπορεί να επιταχύνει την επούλωση με ελάχιστο αποχρωματισμό και δυσφορία.

Τυλίξτε τον τραυματισμό σας με έναν επίδεσμο συμπίεσης και συνεχίστε να τον ανυψώνετε για λίγες μέρες. Σύμφωνα με το βιβλίο του γιατρού του Home Remedies για ηλικιωμένους, η συμπίεση κρατά το αίμα από σπασμένα αιμοφόρα αγγεία από το να διαρρέει στους περιβάλλοντες ιστούς, γεγονός που προκαλεί μώλωπες.

Τρώτε μια υγιεινή διατροφή που περιέχει άφθονη βιταμίνη C για να αποτρέψετε τα μαύρα και μπλε σημάδια. Το PeaceHealth, πηγή εναλλακτικών ιατρικών θεραπειών, εξηγεί ότι οι άνθρωποι που έχουν ανεπάρκεια στη βιταμίνη C μπορεί να βιώσουν μώλωπες πιο εύκολα από τους άλλους. Τρώτε εσπεριδοειδή, μπρόκολα, ντομάτες, φράουλες και πατάτες ή πάρτε ένα συμπλήρωμα για να λάβετε τουλάχιστον το συνιστώμενο ημερήσιο επίδομά σας των 75 mg, προτείνει το Ινστιτούτο Linus Pauling.