Πώς να αποτρέψουμε τη μονοπυρήνωση

Συχνά αναφέρεται ως η ασθένεια φιλιά, μονοπυρήνωση-ή μονο-μπορεί να εξαπλωθεί με διάφορους τρόπους, όχι μόνο μέσα από το φιλί. Η κατάσταση προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr και επηρεάζει κυρίως τους εφήβους ή τους νέους ενήλικες, σύμφωνα με την κλινική Mayo. Από το βήχα και το φτέρνισμα για να μοιράζονται τα σκεύη διατροφής, ο ιός μεταδίδεται από το σάλιο. Τα σημάδια και τα συμπτώματα γενικά διαρκούν μερικές εβδομάδες και περιλαμβάνουν κόπωση, πονόλαιμο και πυρετό. Τα συμπτώματα δεν αναπτύσσονται έως 4 έως 6 εβδομάδες μετά την αρχική έκθεση. Η θεραπεία περιλαμβάνει ξεκούραση, αυξημένη ενυδάτωση και φάρμακα για την αντιμετώπιση του άλγους, όπως η ιβουπροφαίνη για την ανακούφιση μυϊκών πόνων και πυρετού. Τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά στην μονοθεραπεία επειδή η κατάσταση προκαλείται από έναν ιό. Εφαρμόστε προληπτικά βήματα για να αποφύγετε την αιχμαλωσία ή τη μόλυνση.

Αποφύγετε να φιλάτε όποιον έχει πρόσφατα διαγνωστεί με την ασθένεια. Το φιλί είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους η μόνη εξαπλώνεται λόγω της ανταλλαγής σάλιου.

Επικοινωνήστε με τους φίλους και την οικογένειά σας εάν έχετε διαγνωστεί μονοφωνικά για να αποφύγετε την περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Μην ντρέπεστε σε μια θετική διάγνωση · θυμηθείτε, ο ιός μεταδίδεται με ποικίλες μεθόδους, όχι μόνο φιλιά. Τονίστε τη σημασία της προσωπικής υγιεινής στους φίλους και την οικογένεια με τους οποίους έχετε στενή επαφή.

Αποφύγετε τις αθλητικές δραστηριότητες για 1 μήνα μετά τη διάγνωση. Απαιτείται στενή επαφή στα περισσότερα αθλήματα και είναι σημαντικό να μην μολύνεστε άλλα μέλη της αθλητικής ομάδας. Το πιο σημαντικό, η σπλήνα μπορεί να σπάσει λόγω της αυστηρής δραστηριότητας. Η μεγέθυνση της σπλήνας είναι μια συνηθισμένη επιπλοκή που συνδέεται με το μονοπάτι.

Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι ή χρησιμοποιήστε αντιβακτηριακή λύση όλη την ημέρα. Αποφύγετε να βάλετε τα χέρια σας μέσα ή κοντά στο στόμα σας. Αποφύγετε να τρίβετε τα μάτια σας.

Μην πίνετε από το ποτήρι κάποιου άλλου. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα σκεύη φαγητού και τα σερβίτσια πλένονται καλά χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και σαπούνι πιάτων.

Απολυμάνετε συχνά αγγιζόμενες περιοχές, όπως πόμολα, διακόπτες φωτισμού και τηλέφωνα με αντιβακτηριδιακά σκουπίδια. Καθαρίστε πολύ συχνά εάν κάποιος στο σπίτι έχει μολυνθεί από τον ιό.

Φάτε μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αποκτήστε αρκετή ξεκούραση και ασκεί τακτικές συνήθειες ύπνου. Η υπερέκταση του σώματος μπορεί να προκαλέσει μείωση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας σας πιο ευαίσθητο σε λοίμωξη και ασθένεια.

Καλύψτε το στόμα σας ή γρήγορα να απομακρυνθείτε αν κάποιος φτερνίσει ή βήχει. Πάντοτε να μεταφέρετε ιστούς μαζί σας αν είστε αυτός που έχει διαγνωσθεί μονοφωνικά.