Πώς να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα κατά τη λήψη δισκίων σιδήρου

Οι γιατροί συνταγογραφούν συμπληρώματα σιδήρου για την αναιμία της ανεπάρκειας σιδήρου, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί όταν δεν επιτυγχάνεται επαρκής πρόσληψη σιδήρου μέσω διατροφής ή με ορισμένες συνθήκες όπως βαριά περίοδο της εμμήνου ρύσεως, εγκυμοσύνη, νόσο του Crohn ή νεφρική ανεπάρκεια. Μια πιθανή επιπλοκή της λήψης συμπληρωμάτων σιδήρου είναι η δυσκοιλιότητα. Αν και η δυσκοιλιότητα που σχετίζεται με το συμπλήρωμα σιδήρου προκαλεί δυσφορία, συνήθως δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Αποτρέψτε ή ανακουφίστε τη δυσκοιλιότητα και αφήστε τα πράγματα να μετακινούνται ομαλά με λίγες αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής.

Προχωρήστε μέχρι τη λήψη ολόκληρης της δόσης σιδήρου για να βοηθήσετε το πεπτικό σας σύστημα να προσαρμοστεί στα συμπληρώματα, το οποίο ελαχιστοποιεί τις παρενέργειες της δυσκοιλιότητας. Ξεκινήστε λαμβάνοντας το ήμισυ της συνιστώμενης δοσολογίας. Σταδιακά αυξήστε τη δόση κάθε τρεις ημέρες μέχρι να λάβετε την πλήρη συνιστώμενη ημερήσια δόση σιδήρου.

Ξεχωρίστε την ημερήσια δόση σιδήρου σας σε τρεις μικρότερες ημερήσιες δόσεις για να μειώσετε την πιθανότητα δυσκοιλιότητας.

Πιείτε ένα πλήρες ποτήρι νερό ή χυμό πορτοκαλιού με κάθε ουδέτερο σκεύος σιδήρου για να παράσχετε στα έντερα σας τα υγρά που είναι απαραίτητα για την παραγωγή μαλακών σκαμπό. Ένα πρόσθετο όφελος για το πόσιμο χυμό πορτοκαλιού είναι ότι περιέχει βιταμίνη C, η οποία αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα.

Τρώτε μια γενναιόδωρη ποσότητα φρέσκων φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι ίνες προσθέτουν χύμα στα κόπρανα, καθιστώντας τους πιο εύκολο να περάσουν κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου. Το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας Τροφίμων Pyramid συνιστά να τρώνε δύο με τέσσερις μερίδες φρούτων και τρεις με πέντε μερίδες λαχανικών κάθε μέρα. Περιλάβετε φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα και κατά τη διάρκεια των σνακ για να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες.

Ασκηθείτε καθημερινά για να διεγείρετε τις υγιείς κινήσεις του εντέρου. Δοκιμάστε τις φυσικές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, τα 20 λεπτά ελαφρού αερόμπικ ή μια βόλτα με ποδήλατο.

Χρησιμοποιήστε την τουαλέτα μόλις αισθανθείτε την ανάγκη. Κρατώντας κινήσεις του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.

Πάρτε ένα μαλακτικό σκαμνιού όταν χρειάζεται για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Τα μαλακτικά σκαμνιού αυξάνουν την περιεκτικότητα σε νερό στο σκαμνί, καθιστώντάς τα πιο μαλακά και πιο εύκολα να περάσουν κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου. Τα μαλακτικά μπορούν να ληφθούν καθημερινά ή κάθε δεύτερη ημέρα κατά τη διάρκεια περιόδων επίμονης δυσκοιλιότητας. Το Easy-Lax και το Colac Stool Softener της Walgreens είναι δύο εμπορικά σήματα που συνιστώνται από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.