Πώς να βελτιώσετε την απορρόφηση β-βιταμινών

Οκτώ ουσίες αποτελούν το σύμπλεγμα βιταμίνης Β, συμπεριλαμβανομένης της θειαμίνης, της ριβοφλαβίνης, της νιασίνης, του παντοθενικού οξέος, της βιοτίνης, του φολικού οξέος, της βιταμίνης Β6 και της βιταμίνης Β12. Η κακή απορρόφηση αυτών των ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες που προκαλούνται από ανεπάρκειες βιταμίνης Β, όπως το beriberi, η πελλάγρα και η κακοήθη αναιμία. Αυτά τα προβλήματα γενικά δεν αποτελούν θέμα στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της διαθεσιμότητας τροφής, σύμφωνα με το State University του Κολοράντο – αλλά μπορείτε να αντιμετωπίσετε ορισμένα προβλήματα υγείας βελτιώνοντας την απορρόφηση βιταμίνης Β.

Τρώτε μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, πράσινα λαχανικά και εμπλουτισμένα προϊόντα σιτηρών. Το σώμα σας δεν μπορεί να αποθηκεύσει καμία από τις ουσίες που περιλαμβάνονται στο σύμπλεγμα βιταμίνης Β – πρέπει να τροφοδοτείτε καθημερινά τα αποθέματα βιταμίνης Β του σώματός σας. Τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή για να βελτιώσετε τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας απορροφά τις βιταμίνες Β.

Αυξήστε την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών. Τα κύτταρα στην επένδυση του στομάχου παράγουν μια ειδική πρωτεΐνη, που ονομάζεται ενδογενής παράγοντας, που σας βοηθά να απορροφάτε αποτελεσματικά τη βιταμίνη Β12. Η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης διεγείρει την παραγωγή ενδογενούς παράγοντα. Τρώτε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όλη την ημέρα. Η βιταμίνη Β12 δεσμεύεται με την πρωτεΐνη στο πεπτικό σας σύστημα πριν το σώμα σας απορροφήσει.

Διαχειριστείτε χρόνιες παθήσεις και παραμείνετε υγιείς. Ασθένειες όπως η κακοήθης αναιμία προκαλούν βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα στα κύτταρα του στομάχου σας που μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλά επίπεδα ενδογενούς παράγοντα και χαμηλή απορρόφηση βιταμίνης Β12. Οι κληρονομικές καταστάσεις και οι επίκτητες ασθένειες, όπως το beriberi, μπορεί επίσης να προκαλέσουν ανεπαρκή απορρόφηση της θειαμίνης ή της βιταμίνης Β1. Διαχειριστείτε τις ανεπάρκειες της βιταμίνης Β6 για να αυξήσετε την απορρόφηση της βιταμίνης Β12. Οι ανεπάρκειες στις βιταμίνες Β6 και Β12 μπορεί να προκαλέσουν αναιμία, πράγμα που σημαίνει ότι το αίμα σας δεν μπορεί να μεταφέρει αρκετό οξυγόνο στα κύτταρα του σώματός σας.

Αποφύγετε το αλκοόλ, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας απορροφά το φολικό οξύ. Συζητήστε όλα τα φάρμακα με το γιατρό σας. Τα φάρμακα όπως τα συμπληρώματα καλίου ή τα φάρμακα που μειώνουν τα οξέα αποτρέπουν την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 σε μερικούς ανθρώπους.

Καταναλώστε ζωικές πηγές ριβοφλαβίνης, που είναι ευκολότερο για το σώμα σας να απορροφά από τις φυτικές πηγές. Τα βασικά βιταμινών δηλώνουν ότι τουλάχιστον το 90 τοις εκατό της ριβοφλαβίνης στο γάλα είναι σε ελεύθερη μορφή που απορροφάται πιο εύκολα. Η ριβοφλαβίνη δεσμεύεται στις πρωτεΐνες στις περισσότερες άλλες πηγές, όπως στα λαχανικά ή τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Βελτιώστε την απορρόφηση της ριβοφλαβίνης διατηρώντας μια υγιή ισορροπία των άλλων βιταμινών που περιλαμβάνονται στο σύμπλεγμα Β. Η ριβοφλαβίνη, ή η βιταμίνη Β2, συνεργάζεται με άλλες βιταμίνες Β για την απελευθέρωση ενέργειας από υδατάνθρακες, μεταξύ άλλων φυσιολογικών εργασιών, όπως η ανάπτυξη του σώματος και η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η ριβοφλαβίνη είναι ευαίσθητη στην έκθεση στο φως, επομένως προστατεύει το φαγητό με υψηλή περιεκτικότητα σε ριβοφλαβίνη, όπως τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, από το φως.