Πώς να εντοπίζετε τα προβλήματα των ματιών σε ένα βρέφος ηλικίας 2 μηνών

Η ανίχνευση προβλημάτων ματιών σε ένα βρέφος ηλικίας 2 μηνών μπορεί να είναι δύσκολη, αφού το μωρό σας δεν μπορεί να σας πει πότε κάτι είναι λάθος. Ωστόσο, μερικά παιδιά γεννιούνται με οφθαλμικές καταστάσεις ή διαταραχές, αναφέρουν τα Eye Care America και η αδυναμία ανίχνευσης αυτών των καταστάσεων μπορεί να οδηγήσει σε χειροτέρευση της όρασης και πιθανώς ακόμα και τύφλωση. Αρκετά σημεία μπορεί να σας προειδοποιήσουν για προβλήματα στα μάτια του βρέφους σας. Εάν παρατηρήσετε αυτά τα σημεία, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό του παιδιού σας, ο οποίος μπορεί να σας παραπέμψει σε ειδικό.

Παρατηρήστε πόσο καλά λειτουργούν τα μάτια του παιδιού σας ως “ομάδα”. Το All About Vision αναφέρει ότι όταν τα μάτια του μωρού σας δεν φαίνονται συγχρονισμένα στις κινήσεις τους, αυτό μπορεί να υποδεικνύει μια κατάσταση που ονομάζεται strabismus, στην οποία τα μάτια δεν είναι ευθυγραμμισμένα. Εάν ο στραβισμός δεν ανιχνευθεί και αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε αμβλυωπία, μια κατάσταση που μπορεί να γνωρίζετε ως “τεμπέλης μάτι”. Λάβετε υπόψη ότι συνήθως χρειάζονται μερικούς μήνες για να ευθυγραμμιστούν τα μάτια του μωρού σας, αλλά εάν παρατηρήσετε μια επίμονη έλλειψη ομαδικής ομαδοποίησης, το παιδί σας μπορεί να επωφεληθεί από εξετάσεις ματιών.

Σημειώστε τους μαθητές του μωρού σας. Μια λευκή κόρη μπορεί να είναι σημάδι βρεφικού καταρράκτη, όγκου, αποσπασμένου αμφιβληστροειδούς ή φλεγμονής, αναφέρει τα Eye Care America. Εάν ένας μαθητής είναι μεγαλύτερος από τον άλλο, σύμφωνα με την Eye Care America, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νευρική βλάβη ή σε όγκο. Αν κάποιο τμήμα της ίριδας του μωρού σας φαίνεται να λείπει, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ελάττωμα στο εσωτερικό του ματιού.

Κοιτάξτε τα βλέφαρα του μωρού σας και τον κερατοειδή χιτώνα. Οι ασυνήθιστα μεγάλες κερατοειδείς, οι οποίες είναι το σαφές μπροστινό μέρος του ματιού, μπορεί να υποδηλώνουν γλαύκωμα, λέει η Eye Care America, ιδιαίτερα αν τα μάτια του παιδιού σας φαίνονται πολύ ευαίσθητα στο φως και σκίζουν συχνά. Ένα βυθισμένο ή πρησμένο βλέφαρο ή ένα χτύπημα στο βλεφάρων μπορεί να υποδεικνύει φλεγμονή. Εάν το καπάκι είναι επίσης κόκκινο και ζεστό στην αφή, θα πρέπει να πάρετε το μωρό σας στον γιατρό αμέσως. Τα καπάκια που προκαλούν έκρηξη θα μπορούσαν επίσης να σημαίνουν την αδυναμία των οφθαλμικών μυών, αναφέρουν τα Eye Care America.

Παρατηρήστε την τοποθέτηση της κεφαλής του μωρού σας. Αν το μωρό σας κλίνει συχνά το κεφάλι στο πλάι ή δείχνει το πηγούνι προς τα κάτω, μπορεί να προσπαθεί να προσαρμοστεί σε διπλή όραση ή θολή όραση, λέει η Eye Care America.