Πώς να επιδιορθώσετε ένα λιπαρό ήπαρ

Το λιπώδες ήπαρ είναι μια μορφή ηπατικής νόσου που μπορεί να πάρει ήπια ή σοβαρή μορφή ανάλογα με την αιτία και την πορεία της περίθαλψης. Το MayoClinic.com περιγράφει τη μη αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσο ή το NAFLD, ως μια κοινή πάθηση που τυπικά δεν έχει αρχικά σημάδια ή συμπτώματα. Η φλεγμονή και οι ουλές του ήπατος μπορούν να εμφανιστούν με το NAFLD και μπορεί να μετατραπεί σε μια σοβαρή κατάσταση γνωστή ως μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, η οποία εξελίσσεται σε ηπατική ανεπάρκεια. Το αλκοολωμένο λιπώδες ήπαρ είναι μια παρόμοια κατάσταση, με αποτέλεσμα την υπερβολική συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα, καθώς και τη διόγκωση του ήπατος και τα συμπτώματα του πόνου. Το αλκοολικό λιπώδες ήπαρ μπορεί να προχωρήσει σε κίρρωση και ηπατική ανεπάρκεια. Η πορεία της περίθαλψης για οποιαδήποτε από τις δύο καταστάσεις είναι παρόμοια ανάλογα με το στάδιο της νόσου.

Σταματήστε να πίνετε αλκοολούχα ποτά αμέσως. Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, το ήπαρ έχει ανθεκτικότητα και η αποκατάσταση βλαβών από την κατάχρηση αλκοόλ είναι αναστρέψιμη με διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ. Το λιπώδες ήπαρ μπορεί να επισκευαστεί εάν δεν υπάρχουν ουλές. Συζητήστε το με το γιατρό σας και επιλέξτε να σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ. Γίνετε μέλος μιας ομάδας υποστήριξης ή λαμβάνετε συμβουλές κατά της κατάχρησης ουσιών για να βελτιώσετε τις πιθανότητες επισκευής αλκοολούχου λιπαρού ήπατος. Εάν έχετε μη αλκοολικό λιπαρό ήπαρ, αποφύγετε επίσης το αλκοόλ. Η κατάσταση θα επιταχυνθεί σημαντικά εάν προκαλέσετε περιττή βλάβη στο ήπαρ σας με αλκοόλ.

Χάστε το υπερβολικό βάρος. Η μείωση του βάρους του σώματος σε υγιή εμβέλεια μπορεί να αναστρέψει τη διαδικασία της νόσου. Συμμετάσχετε σε ένα γυμναστήριο, αλλάζετε τη διατροφή σας ή απλά δεσμεύεστε να συμμετέχετε καθημερινά στη σωματική άσκηση. Προσπαθήστε να ασκηθείτε για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα περπατώντας, τρέχοντας ή κάνοντας αερόμπικ. Η απώλεια 10 έως 20 κιλών μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ήπατος σας μειώνοντας το υπερβολικό λίπος.

Αρχίστε να τρώτε μια πιο υγιεινή διατροφή, χαμηλή σε κορεσμένα λίπη. Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά καθιστά το λιπώδες συκώτι χειρότερο. Το MayoClinic.com προτείνει να τρώτε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά για να προσθέσετε φυσικά αντιοξειδωτικά στο σώμα σας, τα οποία βοηθούν στην αποκατάσταση των σωματικών βλαβών και αποτρέπουν τις τοξίνες από την επίθεση στα όργανα σας. Τρώτε λιγότερα λιπαρά κόκκινα κρέατα και δοκιμάστε τα άπαχα κρέατα όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Ψήνετε ή ψησταριάζετε αντί να τηγανίζετε τα τρόφιμά σας για να διατηρήσετε χαμηλότερη κατανάλωση λίπους. Τρώτε δημητριακά ολικής αλέσεως αντί ραφιναρισμένων και μεταποιημένων ψωμιών, ζυμαρικών και ρύζι.

Πάρτε ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Η λήψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ή η ενσωμάτωση ψαριών στη διατροφή μπορεί να μειώσει το λίπος του ήπατος με τη μείωση της ποσότητας της ανθυγιεινής χοληστερόλης στο σώμα σας. Είτε τρώτε ψάρια, όπως σολομό ή τόνο, δύο φορές την εβδομάδα, για να αποκτήσετε επαρκή επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ή να βρείτε ένα συμπλήρωμα. Συζητήστε αυτή την επιλογή με το γιατρό σας για την ασφάλειά σας.

Σταματήστε να παίρνετε φάρμακα που είναι επιβλαβή για το συκώτι. Τα εγχειρίδια της Merck Online Medical Library σημειώνουν ότι ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω βλάβη στο ήπαρ. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα φάρμακα χωρίς αγωγή με ακεταμινοφαίνη. Η χρήση παράνομων ναρκωτικών προκαλεί επίσης περαιτέρω βλάβες. Η παύση των τοξικών φαρμάκων μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία του ήπατος όταν ενσωματωθεί με συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η κατανάλωση θρεπτικής διατροφής και η άσκηση.