Πώς να θεραπεύσει τα σκασμένα χείλη γρήγορα

Τα χαραγμένα χείλη εμφανίζονται όταν το δέρμα στα χείλη γίνεται πολύ ξηρό. Τα χείλη μπορεί να βλάψουν, να σπάσουν και ακόμη και να αιμορραγούν σε σοβαρές περιπτώσεις. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, η έκθεση στον ήλιο, τον άνεμο και το κρύο, ο ξηρός αέρας μπορεί να προκαλέσει σκασμένα χείλη. Άλλες αιτίες είναι η αναπνοή με το στόμα ανοιχτό, το γλείψιμο συχνά, η ευαισθησία στα προϊόντα περιποίησης του δέρματος και η αφυδάτωση. Μπορείτε να θεραπεύσετε τα σκασμένα χείλη γρήγορα, συνήθως σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ενυδατώντας τα χείλη σας και προστατεύοντάς τα από επιπλέον ξηρότητα.

Χρησιμοποιήστε ένα λιπαντικό με βάση το πετρέλαιο, όπως κερί μέλισσας ή βαζελίνη, στα χείλη σας για να τα βοηθήσετε να τα θεραπεύσετε γρήγορα. Τα βάλσαμα για τα χείλη με βάση το πετρέλαιο θα προστατεύουν επίσης τα χείλη σας από περαιτέρω σκασίματα που προκαλούνται από κρύο καιρό και άνεμο.

Αποτρέψτε το γλείψιμο των χειλιών, αποφεύγοντας τα γευστικά χείλη. Ενώ γλείφει τα χείλη σας μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο και την ξηρότητα, κάνει πραγματικά χαστούρια χειρότερα με την πάροδο του χρόνου.

Αυξήστε την πρόσληψη υγρών. Το Σύστημα Υγείας της UAB συστήνει να πίνετε τουλάχιστον έξι έως οκτώ ποτήρια νερό καθημερινά.

Μην τρώτε αλμυρά και πικάντικα τρόφιμα ενώ θεραπεύετε τα χείλη σας. Η κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή και να καθυστερήσει την ανάκτηση.

Εκτελέστε έναν υγραντήρα μέσα στο σπίτι σας κατά τη διάρκεια των ξηρότερων μηνών. Σύμφωνα με τον Alan Greene M.D., FAAP, η αύξηση του επιπέδου υγρασίας στο σπίτι σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε και να θεραπεύσετε τα σκασμένα χείλη.

Εφαρμόστε μια αλοιφή υδροκορτιζόνης με συνταγή-δύναμη στα χερούλια σας για να τα θεραπεύσετε γρήγορα. Ο DERMAdoctor συνιστά την εφαρμογή της αλοιφής τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα.

Χρησιμοποιήστε μια αντιβιοτική αλοιφή στα χείλη σας αν είναι πολύ σπασμένα ή ραγισμένα. Οι ρωγμές είναι επιρρεπείς σε βακτηριακές λοιμώξεις.

Δοκιμάστε να αλλάξετε την οδοντόκρεμα, το κραγιόν ή τη διατροφή σας. Ορισμένα συστατικά σε αυτά τα προϊόντα, όπως το guaiazulene και το λαουρυλοθειικό νάτριο που περιέχονται σε κάποια οδοντόκρεμα, μπορεί να προκαλέσουν σκασμένα χείλη ή να μειώσουν την αποτελεσματικότητα άλλων επεξεργασιών.

Επισκεφθείτε το γιατρό σας για να διαπιστώσετε αν υποκρύπτεται ιατρική πάθηση για τα σκασμένα χείλη σας. Ορισμένες διαταραχές, όπως ανεπάρκειες των βιταμινών, διαταραχές του θυρεοειδούς, μυκητιασικές λοιμώξεις και αυτοάνοσες διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν σκασμένα χείλη ή να αποτρέψουν την επούλωση.