Πώς να κάνετε το βουτυρόγαλα με ξύδι & κρέμα γάλακτος

Το βουτυρόγαλα αποκτά το όνομά του από το ότι είναι τα υπολείμματα της παραγωγής του βουτύρου. Δεδομένου ότι σχεδόν όλο το λίπος του υγρού πηγαίνει στο βούτυρο, το γάλα που έχει απομείνει είναι στην πραγματικότητα αρκετά άπαχο. Το πλούσιο πάχος του είναι αποτέλεσμα της ελαφράς “ξήρανσης” από το σχηματισμό γαλακτικού οξέος λόγω βακτηριδίων στο γάλα. Η οξύτητα του βουτυρογάλακτος διαδραματίζει ζωτικό ρόλο σε πολλές συνταγές, ειδικά στα φουντούκια όπως τα μπισκότα και τις τηγανίτες, καθώς εξισορροπεί την αλκαλικότητα της μαγειρικής σόδα. Η χημική αντίδραση μεταξύ οξέων και αλκαλικών προκαλεί την αύξηση των ψωμιού. Εάν όμως δεν έχετε κάποιο βουτυρόγαλα, μπορείτε εύκολα να κάνετε ένα υποκατάστατο από την κρέμα και το ξίδι.

Μετρήστε τη ποσότητα του βουτυρογάλακτος που ζητήσατε στη συνταγή σας σε ένα μικρό δοχείο ή δοχείο μέτρησης γυαλιού.

Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας. Ξύδι ή χυμό λεμονιού για κάθε φλιτζάνι γάλα ή κρέμα που χρειάζεται. Για παράδειγμα, εάν η συνταγή σας απαιτεί 1 ½ φλιτζάνι βουτυρόγαλα, συνδυάστε 1 ½ φλιτζάνια γάλα ή κρέμα γάλακτος και 1 ½ κουταλιά της σούπας. Ξύδι ή χυμό λεμονιού.

Ανακατέψτε καλά το μίγμα.

Αφήστε το μίγμα να καθίσει για περίπου πέντε λεπτά πριν το προσθέσετε στη συνταγή σας. Το γάλα θα αρχίσει να φαίνεται ζαρωμένο, το οποίο είναι φυσιολογικό.