Πώς να κατακτήσουν τη ζήλια σε μια σχέση

Η εμπειρία αισθήσεων ζήλια σε συγκεκριμένες ώρες είναι απολύτως φυσιολογική. Είναι όταν η ζήλια αποκλείεται από τον έλεγχο ή αρχίζει να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις, ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να περιορίσουν αυτά τα συναισθήματα. Όλοι εκφράζουν και χειρίζονται τη ζήλεια με διαφορετικό τρόπο, αλλά ορισμένες καθολικές τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να την κατακτήσουν.

Κατανοήστε τη ζήλια

Η ζήλια είναι ένα περίπλοκο συναίσθημα, το οποίο συχνά πηγάζει από ανασφάλεια ή από φόβο να χάσει τον έλεγχο. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση και να ανησυχείτε ότι δεν είστε αρκετά ικανοί για τον σύντροφό σας. Ο μεγαλύτερος φόβος σου είναι ότι σε αφήνει για άλλη γυναίκα. Όταν τον βλέπετε να συνομιλεί με ένα κορίτσι σε ένα μπαρ, υποθέτετε αυτόματα το χειρότερο: τον ενδιαφέρει. Αυτό είναι όπου έρχεται η ζήλια, λέει ο κλινικός ψυχολόγος Craig Malkin στο άρθρο, “Πέντε τρόποι να κλωτσήσει τη ζηλότυπη συνήθεια”, για την “Ψυχολογία σήμερα”. Τα ζηλιάρης συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε ζηλευτές συμπεριφορές, όπως μια θυμωμένη έκρηξη ή ένα φράγμα κατηγοριών.

Παρατηρήστε τη Ζήλωσή σας

Η γνώση των ζηλευτών συναισθημάτων είναι το πρώτο βήμα προς την παραμονή του υπό έλεγχο. Κάθε φορά που παρατηρείτε ότι αισθάνεστε ζηλιάρης, όπως εάν βλέπετε τον φίλο σας να μιλάει σε μια άλλη γυναίκα σε ένα μπαρ, αφιερώστε μια στιγμή για να δεχτείτε τα ζηλιάρα συναισθήματά σας, να παρατηρήσετε την επίδρασή της σε σας και να χαλαρώσετε. Πάρτε βαθιές αναπνοές και σιγά-σιγά μετρήστε στο 10. Πείτε στον εαυτό σας ότι οι ζηλότυπες σκέψεις σας δεν είναι οι ίδιες με την πραγματικότητα, συμβουλεύει ο κλινικός καθηγητής ψυχολογίας Robert L. Leahy στο άρθρο “Η ζήλια είναι ένας δολοφόνος: Πώς να σπάσετε ελεύθερα από τα ζηλιάρα σας, “Για την” Ψυχολογία σήμερα “. Μπορεί να πιστεύετε ότι ο φίλος σας φλερτάρει με το κορίτσι στο μπαρ, αλλά η πραγματικότητα μπορεί να είναι ότι είναι απλά φιλικός.

Επικοινωνήστε με τους φόβους σας

Η κατάκτηση ζήλια απαιτεί μια ειλικρινή συζήτηση για το πώς νιώθεις. Είναι πολύ πιο υγιεινό να μιλάτε για τα αρνητικά συναισθήματά σας παρά να τα αποκαλύπτετε μέσα από τις ενέργειές σας, λέει ο Malkin. Πραγματοποιήστε μια συνομιλία με το σύντροφό σας όταν είστε σχετικά ήρεμοι και δεκτικοί. Προσπαθήστε να εξηγήσετε πώς αισθάνεστε, χωρίς να κάνετε κατηγορίες. Αποκαλύψτε σαφώς τις ανάγκες σας χρησιμοποιώντας δηλώσεις “Ι”. Για παράδειγμα, πείτε “αισθάνομαι λίγο ανασφαλής όταν δεν ξοδεύουμε κανένα χρόνο για το Σαββατοκύριακο μαζί. Θα μπορούσαμε να οργανώσουμε κάτι διασκεδαστικό να κάνουμε μαζί το Σάββατο;” Αντί για “Πάντα βάζεις τους φίλους σου μπροστά μου”. Αναπτύξτε συγκεκριμένες ανησυχίες σχετικά με οποιαδήποτε πτυχή της σχέσης σας, με έναν μη κατηγορητικό, μη απαιτητικό τρόπο. Για παράδειγμα, πείτε: “Ένιωσα λίγο ζηλιάρης όταν σας είδε να μιλάτε με τη γυναίκα εκείνη στο μπαρ. Θα μπορούσατε να μου πείτε πώς τη γνωρίζετε;” Όσο πιο πολύ επικοινωνείτε με τον συνεργάτη σας και αναζητείτε καθησυχασμό, τόσο πιο κοντά θα αισθανθείτε σε αυτόν και τόσο περισσότερο θα εξαφανιστούν τα αισθήματά σας ζήλια.

Ενισχύστε την εμπιστοσύνη σας

Οι απλές ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας, η οποία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ασφάλεια στις σχέσεις σας και λιγότερη πιθανότητα ότι η ζήλια θα αναλάβει. Προκαλεί τις υποθέσεις σας για τον εαυτό σας, προτείνει Leahy. Κάντε μια λίστα με τις καλύτερες ποιότητες, τα πλεονεκτήματα και τα επιτεύγματά σας. Κρατήστε την ασφαλή και ανατρέξτε σε αυτήν τακτικά. Θυμηθείτε για όλους τους λόγους για τους οποίους ο σύντροφός σας είναι τυχερός που είναι μαζί σας. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με αγάπη Τρώτε υγιεινά, ασκείστε τακτικά και παίρνετε αρκετό ύπνο. Η ζήλεια συχνά επιδεινώνεται από το άγχος, λέει ο Malkin. Αντιμετωπίστε αυτό με το να περιβάλλετε τον εαυτό σας με φροντίζοντας, υποστηρίζοντας ανθρώπους και δοκιμάζοντας τεχνικές χαλάρωσης όπως διαλογισμό ή γιόγκα.