Πώς να μαγειρέψουν ζωντανό αστακό στη σχάρα

Αγοράστε ζωντανά αστακούς εποχικά στα παντοπωλεία και τις αγορές ψαριών. Εάν είστε αρκετά γενναίοι για να φέρει στο σπίτι αυτές τις ακανθώδεις λιχουδιές, θα πρέπει να σκοτώσετε, να καθαρίσετε και να μαγειρέψετε. Βράστε γρήγορα τους αστακούς να σκοτώσουν και να μαγειρέψουν μερικά. Όταν χρησιμοποιείτε τις σωστές τεχνικές, ο καθαρισμός των αστακών είναι εύκολος και ανώδυνος. Αφού καθαριστεί και ωριμάσει, αστακοί μπορούν να παρασκευαστούν στην εξωτερική σχάρα. Ο αστακός στη σχάρα είναι τρυφερός, χυμώδης και παίρνει κάποια μεγάλη καπνιστή γεύση.

Προετοιμάστε το βούτυρο σκόρδου. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα με μέση χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε το μείγμα με ένα συρμάτινο χτύπημα μέχρι το σκόρδο να είναι ανοιχτό καφέ. Ανακατέψτε το ξύσμα λεμονιού και το μαϊντανό. Ρυθμίστε το μίγμα στην άκρη.

Προετοιμάστε τη σχάρα σας για ψησίματα. Ανάψτε τα κάρβουνα και αφήστε τα να φτάσουν σε πολύ ζεστή θερμότητα ή γυρίστε τη σχάρα προπανίου σας στη ρύθμιση “Υψηλή” θερμότητα.

Ζεσταίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα αλατισμένου νερού μέχρι να φτάσετε σε κύλινδρο. Βάλτε έναν από τους αστακούς, με κεφαλή, στο βραστό νερό. Μαγειρέψτε για πέντε λεπτά. Αφαιρέστε τον αστακό από το βραστό νερό και τοποθετήστε τον αμέσως σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό για να σταματήσετε τη διαδικασία μαγειρέματος. Επαναλάβετε αυτό με τον δεύτερο αστακό.

Τοποθετήστε έναν από τους αστακούς σε ένα ξύλο κοπής. Κόψτε τον αστακό στο μισό από το κεφάλι στην ουρά με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι. Αφαιρέστε τη μαύρη φλέβα από την ουρά και τον σάκο άμμου που βρίσκεται κοντά στο κεφάλι. Αφαιρέστε την πρασινωπή τομάτα από το σώμα, εάν το επιθυμείτε, ή αφήστε το στη θέση του αν σας αρέσει να το τρώτε. Επαναλάβετε αυτό με τον δεύτερο αστακό.

Βουρτσίστε και τα δύο ολόκληρα αστακούς με βούτυρο. Πασπαλίστε τα με αλάτι και πιπέρι.

Τοποθετήστε τους αστακούς, με τη σάρκα προς τα κάτω, στη σχάρα. Ψήστε τα για πέντε λεπτά. Γυρίστε τους αστακούς. Μαγειρέψτε τα για άλλα πέντε λεπτά ή έως ότου το κρέας είναι αδιαφανές και τραβιέται εύκολα από το σώμα.

Σερβίρετε αμέσως τους αστακούς με βούτυρο σκόρδου για βυρσοδεψία.