Πώς να ξεπεραστεί η συναισθηματική μούδιασμα

Το συναισθηματικό μούδιασμα συμβαίνει συχνά ως αντίδραση σε ακραία φυσικά ή ψυχολογικά τραύματα. Σύμφωνα με το Psychiatric-disorders.com, είναι ένα από τα «συμπτώματα αποφυγής» των συμπτωμάτων της μετατραυματικής διαταραχής άγχους (PTSD). Το PTSD μπορεί να αναπτυχθεί αμέσως μετά το τραυματικό συμβάν ή μπορεί να χρειαστούν χρόνια. Είναι κοινό για τους πάσχοντες να κόψουν τους ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας και να αποφύγουν την ανάπτυξη νέων. Η υπέρβαση των συναισθηματικών μούδιασμα απαιτεί θεραπεία για το PTSD και την συχνά προκλητική κατάθλιψη.

Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν έχετε τα συμπτώματα του PTSD. Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (DSMR III-R), τα συμπτώματα του PTSD περιλαμβάνουν αίσθημα απόκλισης από την αίσθηση ότι δεν υπάρχει μέλλον, αδυναμία ανάκλησης συγκεκριμένων πτυχών του τραύματος και έλλειψη ενδιαφέροντος Ευχάριστες δραστηριότητες.

Βρείτε έναν θεραπευτή εκπαιδευμένο στη θεραπεία γνωστικής συμπεριφοράς (CBT). Αυτή η θεραπεία επικεντρώνεται στη διδασκαλία συγκεκριμένων δεξιοτήτων για χρήση σε περιόδους υψηλού άγχους. Η CBT μπορεί συχνά να περιλαμβάνει θεραπεία έκθεσης, στην οποία ο ασθενής, συνοδευόμενος από τον θεραπευτή, αντιμετωπίζει καταστάσεις ή περιβάλλοντα που φέρνουν πίσω τις μνήμες του τραύματος.

Ψάξτε για ένα πρόγραμμα θεραπείας στην περιοχή σας που χρησιμοποιεί την κινητοποίηση των ματιών και την επανεπεξεργασία, ή EMDR. Στο EMDR, ο ασθενής επικεντρώνεται σε ένα κουτί με φώτα που κινούνται από τη μία πλευρά στην άλλη ή τα κινούμενα δάχτυλα του θεραπευτή, ενώ υπενθυμίζουν το τραύμα. Η Διεθνής Εταιρεία για τις Μελέτες Τραυματικού Άγχους επικύρωσε το EMDR ως ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπεία για τα θύματα του PTSD.

Πάρτε ένα κατοικίδιο ζώο. Η άνευ όρων αγάπη που παρέχεται από γάτα ή σκύλο μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε να ανταλλάσσετε χωρίς φόβο. Τα κατοικίδια ζώα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της μοναξιάς που προκύπτει από την αδυναμία σχηματισμού συναισθηματικών δεσμών με τους ανθρώπους.

Πάρτε φαρμακευτική αγωγή εάν είναι απαραίτητο. Οι επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), μια κατηγορία αντικαταθλιπτικών που περιλαμβάνει τα Prozac και Zoloft, μπορεί να συμβάλουν στην ανακούφιση των συναισθηματικών μούδιασμα με τη θεραπεία της υποκείμενης κατάθλιψης. Ο θεραπευτής σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ψυχίατρο που μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα.