Πώς να οικοδομήσουμε την καρδιακή αντοχή όταν έχετε άσθμα

Η άσκηση ωφελεί όλους, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για άτομα με άσθμα. Ένα ερευνητικό άρθρο του ΜΜΜ για την Πνευμονική Ιατρική του Μαΐου 2015 σημείωσε ότι ένα πρόγραμμα άσκησης 12 μηνών μέτριας έντασης μπορεί να βελτιώσει την καρδιακή αντοχή και την ποιότητα ζωής σε άτομα με άσθμα. Ενώ η άσκηση μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει συμπτώματα άσθματος, αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί και δεν αποτελεί λόγο αποφυγής άσκησης. Στην πραγματικότητα, πολλοί ελίτ επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές έχουν άσθμα. Με καλό έλεγχο του άσθματος και σωστή εκπαίδευση, η οικοδόμηση καρδιακής αντοχής είναι ένας υγιής και εφικτός στόχος.

Ρύθμιση για επιτυχία

Η οικοδόμηση καρδιακής αντοχής είναι συνήθως πιο εύκολη όταν ασκείτε σε μέτριες θερμοκρασίες, καθώς αυτό περιορίζει τη συστολή του αεραγωγού. Εάν ασκείστε στο κρύο, η Αμερικανική Θωραϊκή Εταιρεία (ATS) συνιστά να φοράτε μάσκα πάνω από το στόμα για να θερμάνετε τον εισπνεόμενο αέρα. Για άτομα που παρουσιάζουν προσωρινή αύξηση των συμπτωμάτων άσθματος με άσκηση, συνιστάται συνήθως η χρήση μιας συσκευής εισπνοής ταχείας ανακούφισης πριν από την άσκηση. Η ATS σημειώνει επίσης ότι υπάρχουν μέτρια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μια δίαιτα χαμηλού αλατιού και συμπληρωματική βιταμίνη C μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων άσθματος που προκαλούνται από την άσκηση. Η διατήρηση υπό έλεγχο των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την άσκηση αποτελεί βασικό παράγοντα για ένα συνεκτικό πρόγραμμα κατάρτισης για τη βελτίωση της καρδιακής αντοχής.

Θέρμανση

Η οικοδόμηση καρδιακής αντοχής απαιτεί μέτρια έως έντονη άσκηση. Η σωστή προθέρμανση πριν από την έναρξη της προπόνησής σας μπορεί να σας βοηθήσει να το πετύχετε χωρίς να παραγκωνιστείτε από συμπτώματα άσθματος. Ενώ μπορεί να φαίνεται περίεργο, μια μικρή συστολή του αεραγωγού κατά τη διάρκεια της προθέρμανσής σας μπορεί να αποτρέψει επιπλέον σπασμούς των αεραγωγών κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως μια ανθεκτική περίοδος. Το Μάρτιο του 2012, το άρθρο «Ιατρική και Επιστήμη στον Αθλητισμό και την Άσκηση» ανέφερε ότι το 40 έως 50% των ανθρώπων που έπασχαν από σπασμούς των αεραγωγών κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης παρουσίασαν μια περίοδο ανθεκτικότητας 1 έως 4 ωρών. Αυτή η περίοδος μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να κάνετε καρδιοπάθεια και να αναπτύξετε αντοχή με λιγότερες πιθανότητες για επιπλέον συμπτώματα άσθματος. Οι συγγραφείς του άρθρου σημείωσαν ότι η συμπεριφορά ορισμένων ασκήσεων υψηλής έντασης κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης είναι πιθανότερο να προκαλέσει μια ανερέθιστη περίοδο και να μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματά της.

Κάρτα άσκηση

Μόλις ολοκληρωθεί η προθέρμανση και τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, ένα άτομο με άσθμα μπορεί να συμμετέχει σε οποιαδήποτε μορφή καρδιοπάθειας που έχει εγκριθεί από τον γιατρό του. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Αθλητικό Ιατρείο (ACSM), οι ασκήσεις καρδιο πρέπει να εκτελούνται με ταυτόχρονη διατήρηση του καρδιακού ρυθμού στο 50 με 65 τοις εκατό του μέγιστου καρδιακού ρυθμού για αρχάριους και 60 έως 75 τοις εκατό για πιο έμπειρους ασκούμενους. Ο μέγιστος καρδιακός ρυθμός υπολογίζεται αφαιρώντας την ηλικία σας από 220. Οι οδηγίες που εκδόθηκαν το 2011 από την ACSM συνιστούν να εκτελείτε 30 λεπτά μέτριας άσκησης καρδιο 5 φορές την εβδομάδα για τους περισσότερους ενήλικες. Η διάρκεια της άσκησης μπορεί να αυξηθεί αργά καθώς βελτιώνεται η αντοχή, υπό την προϋπόθεση ότι είστε σε θέση να παραμείνετε στη ζώνη καρδιακού ρυθμού στόχου.

Προειδοποιήσεις και προφυλάξεις

Το άσθμα συνήθως δεν σας εμποδίζει από την άσκηση. Στην πραγματικότητα, η άσκηση γενικά ενθαρρύνεται. Αλλά εάν ξεκινάτε ένα νέο σχήμα άσκησης ή προσπαθείτε να εντείνετε τις προπονήσεις σας για να δημιουργήσετε περισσότερη καρδιακή αντοχή, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας για το άσθμα. Θέλετε να είστε σίγουροι ότι το σχήμα είναι ασφαλές για εσάς. Επίσης, θέλετε να μάθετε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε εάν έχετε ένα φάρυγγα συμπτωμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αλλαγή στα φάρμακα ή τις δόσεις του άσθματος · Εάν τα συμπτώματα άσθματος δεν υποχωρούν όταν σταματήσει η άσκηση ή εάν αποτύχουν να ανταποκριθούν στην αρχική θεραπεία, όπως μια συσκευή εισπνοής διάσωσης, αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα.