Πώς να υπολογίσετε το στάγδην ντοπαμίνης

Ο υπολογισμός των ενδοφλέβιων φαρμάκων μπορεί να είναι χρονοβόρος, αλλά μόλις εξοικειωθείτε με τους τύπους μετατροπής θα είναι δεύτερη φύση. Παρόλο που οι περισσότερες αντλίες μπορούν να υπολογίσουν σταγόνες με βάση τη δοσολογία και το βάρος, ο ευφυής φροντιστής θα επανελέγξει πάντα αυτούς τους υπολογισμούς με το δικό του μαθηματικό. Η ενδοφλέβια ντοπαμίνη μπορεί να χορηγηθεί μόνο από εκπαιδευμένο ιατρό, συνήθως από νοσοκόμα.

Υπολογισμός ντοπαμίνης

Λάβετε το βάρος του ασθενούς σε χιλιόγραμμα χρησιμοποιώντας κλινικά εγκεκριμένη κλίμακα. Το βάρος πρέπει να ληφθεί την ίδια ημέρα που θα ξεκινήσει η στάλαξη, δεδομένου ότι οι υπολογισμοί δοσολογίας της Dopamine βασίζονται στο βάρος. Εάν το βάρος είναι σε λίβρες, διαιρέστε το βάρος κατά 2,2 για να λάβετε το βάρος σε κιλά. Για αυτό το παράδειγμα θα χρησιμοποιήσουμε ασθενή 50 κιλών.

Ελέγξτε τη συνταγή του γιατρού και εξοικειωθείτε με την παραγγελθείσα δόση. Συγκρίνετε αυτή τη δόση με τον φαρμακοποιό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλής για τον ασθενή σας. Διαβάστε την παραγγελθείσα δόση στον ιατρό. Για αυτό το παράδειγμα θα πούμε ότι ο γιατρός διέταξε ντοπαμίνη στα 5mcg / kg / λεπτό.

Η συγκέντρωση ντοπαμίνης πρέπει να ληφθεί για να προχωρήσει. Αποκτήστε τη συγκέντρωση φαρμάκων διαιρώντας τα χιλιοστόλιτρα αλατούχου διαλύματος σε χιλιοστόγραμμα φαρμάκου. Για παράδειγμα, εάν βάζετε 400 χιλιοστόγραμμα ντοπαμίνης σε σάκο 250 χιλιοστολίτρων 0,9% κανονικού φυσιολογικού ορού, θα διαιρέσετε 400 με 250 και θα έχετε 1,6 (αυτή είναι η προτιμώμενη συγκέντρωση σύμφωνα με το Merck, 2007). Η σειρά του ιατρού είναι σε μικρογραμμάρια (mcg) · θα χρειαστεί να μετατρέψετε τη συγκέντρωση από χιλιοστόγραμμα σε μικρογραμμάρια, πολλαπλασιάζοντας το αποτέλεσμα με 1000 (1,6 x 1000 = 1600 mcg / ml).

Εισάγετε το βάρος του ασθενούς σας, την παραγγελιζόμενη δόση της ντοπαμίνης και τη συγκέντρωση του φαρμάκου στον τύπο ως εξής: Δόση δόση x βάρος ασθενούς σε χιλιόγραμμα x 60 λεπτά διαιρούμενο με τη συγκέντρωση του διαλύματος · Εδώ φαίνεται το παράδειγμά μας μέχρι τώρα: (5mcg x 50kg Χ 60 λεπτά) = 15000. Διαχωρίστε αυτό το αποτέλεσμα με τη συγκέντρωση φαρμάκου 1600mcg / ml = 9,375 χιλιοστόλιτρα ανά ώρα (στρογγυλά έως και 9,4ml / ώρα).

Καταγράψτε το στάγδην σας χρησιμοποιώντας τόσο τα μικρογραμμάρια / κιλό / λεπτό όσο και τον πραγματικό ρυθμό στάγδην. Συμπεριλάβετε πάντα τη συγκέντρωση φαρμάκων. Για παράδειγμα, η τεκμηρίωση θα διαβάσει ως εξής: Ντοπαμίνη 400 mg / 250 ml 0,9% φυσιολογικό αλατούχο διάλυμα που εγχύεται στα 5 mcg / kg / min με ρυθμό 9,4 ml / ώρα.