Πώς συμβαίνει ο διαβήτης;

Ο διαβήτης είναι μια μεταβολική κατάσταση στην οποία ο οργανισμός δεν ρυθμίζει σωστά τη γλυκόζη ή τη ζάχαρη στο αίμα. Όταν τρώτε υδατάνθρακες, το σώμα τους σπάει τα σάκχαρα, συμπεριλαμβανομένης της γλυκόζης. Η γλυκόζη μεταφέρεται από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα, όπου χρησιμοποιείται για ενέργεια. Η ορμόνη ινσουλίνη, που εκκρίνεται από το πάγκρεας, είναι υπεύθυνη για τη μετακίνηση της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα. Τα άτομα με διαβήτη είτε δεν κάνουν ινσουλίνη, είτε το σώμα τους δεν ανταποκρίνεται σωστά στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα τη χρόνια αυξημένη γλυκόζη αίματος.

Διαβήτης τύπου 1

Ο διαβήτης τύπου 1 αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα μιας αυτοάνοσης επίθεσης στο πάγκρεας που προκαλεί τη διακοπή της παραγωγής της ορμόνης ινσουλίνης. Χωρίς ινσουλίνη, η γλυκόζη του αίματος δεν ρυθμίζεται και ο διαβήτης τύπου 1 αναπτύσσεται. Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, αλλά η ασθένεια τείνει να τρέχει σε οικογένειες. Μεταξύ των ανθρώπων με γενετική προδιάθεση για διαβήτη τύπου 1, μια περιβαλλοντική ενεργοποίηση φαίνεται να διεγείρει την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στο πάγκρεας. Ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις κατά το πρώτο έτος της ζωής συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1.

Διαβήτης τύπου 2

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο διαβήτης τύπου 2 αντιπροσωπεύει το 90 έως 95 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων διαβήτη. Ο διαβήτης τύπου 2 αρχίζει συνήθως με αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση κατά την οποία το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη, αλλά τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται σωστά. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, το πάγκρεας μπορεί τελικά να χάσει την ικανότητά του να παράγει ινσουλίνη. Ο διαβήτης τύπου 2 περιλαμβάνει επίσης ένα ισχυρό γενετικό συστατικό σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία και ο καθιστικός τρόπος ζωής.

Διαβήτης κύησης

Ο διαβήτης κύησης είναι μια μορφή δυσανεξίας στη γλυκόζη που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με το CDC, μπορεί να επηρεαστεί το 18% των εγκυμοσύνων. Αν και η αιτία είναι άγνωστη, εμφανίζεται πιο συχνά σε παχύσαρκες γυναίκες και γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη. Οι γυναίκες που αναπτύσσουν διαβήτη κύησης είναι αυξημένες για διαβήτη τύπου 2 μετά την εγκυμοσύνη τους.

Πρόληψη

Τα αποτελέσματα του Προγράμματος Πρόληψης του Διαβήτη, μια μελέτη που διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικιστικών και Νεφροπαθών, έδειξαν ότι μπορείτε να καθυστερήσετε ή ακόμα και να αποφύγετε τον διαβήτη τύπου 2 μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας και μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος και θερμίδες . Ακόμη και μια μέτρια απώλεια βάρους – 5 έως 7 τοις εκατό του συνολικού σωματικού βάρους – μαζί με την αυξημένη φυσική δραστηριότητα, μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο των συμμετεχόντων στη μελέτη για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη συνιστά να χάσετε βάρος εάν είστε υπέρβαροι, αυξάνοντας τη σωματική δραστηριότητα και τρώτε μια υγιεινή διατροφή που επικεντρώνεται στα λαχανικά, τα φρούτα και τα άπαχα κρέατα.