Πώς το ωμέγα 3 βοηθά το έκζεμα

Το έκζεμα είναι μια κατάσταση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή, φαγούρα, ρωγμές και ξηρό δέρμα. Η εφαρμογή μαλακτικών μπορεί να καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα και να εμποδίζει την ξηρότητα και τη ρωγμή. Ωστόσο, πιο σοβαρές περιπτώσεις εκζέματος μπορεί να απαιτούν θεραπεία με τοπικά κορτικοστεροειδή ή ένα φάρμακο γνωστό ως αλιρετινοΐνη που έχει σχεδιαστεί για τη μείωση της φλεγμονής. Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland, ή το UMMC, σημειώνει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση του έκζεμα. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε ή να προκαλέσετε ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ιδιότητες

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παίζουν ρόλο στη θεραπεία πολλών παθήσεων όπως το άσθμα, η υψηλή χοληστερόλη και το έκζεμα. Υπάρχουν δύο τύποι ωμέγα-3 λιπαρών οξέων γνωστών ως εικοσαπεντανοϊκό οξύ και εικοσιδυαεξανοϊκά, τα οποία και τα δύο μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, σημειώνει το Memorial Sloan-Kettering Cancer Center.

Αποτελεσματικότητα

Τα αποτελέσματα μιας τυχαιοποιημένης, διπλής-τυφλής, ελεγχόμενης δοκιμής που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Απριλίου 2008 του «British Journal of Dermatology» δείχνουν ότι ένα από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το docosahexaenoic acid, βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα του ατοπικού εκζέματος. Αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκαν το 2008 στην «Ασία-Ειρηνικό Περιοδικό Κλινικής Διατροφής» διαπίστωσαν επίσης ότι το εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ συσχετίστηκε με μειωμένο επιπολασμό ατοπικού εκζέματος σε έγκυες γυναίκες.

Χρήση

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός, η ρέγγα και το σκουμπρί. Ωστόσο, μπορείτε να προτιμήσετε να λάβετε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα λαμβάνοντας ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου. Το UMMC συνιστά να λαμβάνεται καθημερινά ιχθυέλαιο ίσο με 1,8 g εικοσαπεντανοϊκού οξέος. Ωστόσο, αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως κατευθυντήρια γραμμή. Ρωτήστε το γιατρό σας πόση ποσότητα ιχθυελαίου πρέπει να κάνετε για να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας.

Μηχανισμός δράσης

Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ασκούν τα θεραπευτικά τους αποτελέσματα έχει παραμείνει για πολλά χρόνια ένα μυστήριο. Ωστόσο, τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας τον Απρίλιο του 2006 υποδεικνύουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή παρεμποδίζοντας την παραγωγή ορμονικών χημικών ουσιών γνωστών ως προσταγλανδίνες.

Ασφάλεια

Η λήψη ενός συμπληρώματος ιχθυελαίου είναι πιθανώς ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, αναφέρουν η Medline Plus. Ωστόσο, οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν κακή αναπνοή, ναυτία, χαλαρά κόπρανα και ρινορραγίες. Το να παίρνετε περισσότερα από 3 γρ. Ημερησίως μπορεί να μειώσει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τη μόλυνση και να αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Το ιχθυέλαιο μπορεί να αλληλεπιδράσει με πολλά φάρμακα και να μειώσει την αποτελεσματικότητά του. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να μιλήσετε σε σας γιατρός πριν από τη λήψη συμπλήρωμα ιχθυελαίου για τη θεραπεία του έκζεμα.