Πώς τρώει λαχανικά επηρεάζει τον εγκέφαλο

Τα λαμπερά λαχανικά αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, μόνο το 6% των Αμερικανών τρώνε την συνιστώμενη ποσότητα λαχανικών κάθε μέρα, η οποία είναι περίπου 2,5 φλιτζάνια, σύμφωνα με την εκστρατεία υγείας Fruits & Veggies More Matters. Ο μέσος Αμερικανός τρώει μόνο το 57% του συνιστώμενου ποσού. Ωστόσο, η κατανάλωση πολλών λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της υγείας του εγκεφάλου σας.

Φυλλώδη Πράσινα Λαχανικά

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν βρει ότι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά βοηθούν στην επιβράδυνση της ψυχικής παρακμής και διατηρούν τον εγκέφαλο νέους. Μια μελέτη του 2006 στο Ινστιτούτο Rush για την Υγιή Γήρανση στο Σικάγο βρήκε τους συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερες από δύο μερίδες λαχανικών την εβδομάδα που παρουσίασαν μείωση κατά 40% λιγότερη ψυχική από ό, τι εκείνοι που κατανάλωναν λιγότερα ή καθόλου λαχανικά. Φυλλώδη πράσινα όπως το λάχανο, το σπανάκι και τα κολλάρια προσφέρουν τα περισσότερα οφέλη.

Σέλινο και πράσινο πιπέρι

Το σέλινο και οι πράσινες πιπεριές περιέχουν μια μεγάλη ποσότητα λουτεολίνης, μια φυτική ένωση που μπορεί να διαταράξει την φλεγμονώδη απόκριση στον εγκέφαλο. Η νευροφλεγμονή παίζει ρόλο σε εκφυλιστικές νόσους όπως η νόσος του Alzheimer και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Μια μελέτη που εμφανίστηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών διαπίστωσε ότι τα κύτταρα που εκθέτουν σε λουτεολίνη έδειξαν σημαντικά μειωμένη φλεγμονώδη ανταπόκριση.

Ντομάτες

Ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στις ντομάτες, το λυκοπένιο, μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί ένας εγκέφαλος υγιής και νέος. Η έρευνα που έγινε από τον David Snowdon, M.D., διαπίστωσε ότι το λυκοπένιο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα, εμποδίζοντας την επιδείνωση της ηλικίας, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής λειτουργίας. Το λυκοπένιο είναι πιο εύκολα διαθέσιμο στις μαγειρεμένες ντομάτες και απορροφάται καλύτερα όταν καταναλώνεται με ένα διαιτητικό λίπος, όπως το ελαιόλαδο. Οι καλύτερες πηγές λυκοπενίου είναι πάστα ντομάτας και σάλτσες.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε ένα λιπαρό οξύ γνωστό ως ελαϊκό οξύ, το οποίο δημιουργεί μυελίνη, που βρίσκεται στη λευκή ύλη του εγκεφάλου. Η μυελίνη βοηθά τις πληροφορίες να ταξιδεύουν μέσω του εγκεφάλου σας. Η γκρίζα ύλη, οι νευρώνες χωρίς μυελίνη, επεξεργάζονται τις πληροφορίες πιο αργά.

Η μόνη αρνητική επίδραση από την κατανάλωση λαχανικών μπορεί να προέλθει από τα φυτοφάρμακα που βρίσκονται σε συμβατικά καλλιεργούμενα προϊόντα. Ορισμένα εντομοκτόνα είναι νευροτοξικά που μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο. Εκείνοι που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για αρνητικές επιπτώσεις από τα φυτοφάρμακα περιλαμβάνουν έγκυες γυναίκες, παιδιά ηλικίας 6 ετών και κάτω και αγρότες που εφαρμόζουν συχνά φυτοφάρμακα στις καλλιέργειες τους. Ο κίνδυνος μπορεί να περιοριστεί με την αγορά οργανικών εκδόσεων του “The Dirty Dozen”, μιας ομάδας προϊόντων που κινδυνεύει περισσότερο από τα φυτοφάρμακα. Στα λαχανικά αυτής της ομάδας περιλαμβάνονται οι πιπεριές, το σέλινο, το σπανάκι, τα μαρούλια και οι πατάτες.

Φυτοφάρμακα